Íme, a titok.

Dánia rendre előkelő helyen végez a világ legboldogabb országait rangsoroló listákon, így nem csoda, hogy sokan próbálják a titkukat ellesni. Hallottunk már a hygge-ről, ami egy kényelmes, jóleső, pihe-puha komfortot jelent, takarókkal, finom ételekkel, italokkal, lassítással, pihenéssel, töltekezéssel, mély kapcsolatokkal, együtt töltött idővel.

Azonban nem ez a dánok egyetlen fegyvere, megvan a maguk eszköze a stressz és a frusztráció elleni harcban is. A megfelelő szavuk erre a ’pyt’ – ez a 3 betűs kifejezés annyira erőteljes, hogy 2018-ban a nemzet legkedveltebb szava is lett.

Mi az a pyt? Amikor egy olyan helyzetben találják magukat, ahol már nem az irányításuk alatt történnek a dolgok, akkor a dánok csak annyit mondanak: pyt – ezzel elűzve a hangulatot rontó stresszt.

Dugóba kerültél és látod, hogy el fogsz késni? Pyt, majd megérkezel egyszer. Leöntötted magad kávéval? Pyt, előfordul. Szabadtéri vacsit tervezel és esőt ígérnek? Pyt, benn is jó lesz a buli.

Néhányan úgy fordítják, hogy ’ne törődj vele’, ’ne aggódj’, ’felejtsd el’ – de ezek a fordítások nem igazán adják vissza a szó pozitív hangulatát. A ‘pyt’ leginkább talán annyit tesz: sebaj. Noha a helyzetre nincs ráhatásod, a bosszankodás helyett felismered, hogy nem érdemes energiát ölni a mérgelődésbe. Elfogadod és továbbmész. A ‘pyt’ mások vigasztalására, a szerencsétlen helyzetek feloldására is szolgál.

Dániában annyira kedvelt ez a kifejezés, hogy néhány üzlet meglovagolva a népszerűségét, különféle dolgokat is árul ’pyt’ felirattal, például hatalmas gombokat, amiket feszült helyzetben megnyomhatunk, hogy kieresszük a gőzt.

Egy bosszantó helyzetben mérgelődhetünk is, de azzal nem jutunk előbbre. Legközelebb érdemes kipróbálni a dán technikát!