Falitéka.

A Tájházszövetség október 6-án adta át az Az Év Tájháza címet, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a Kiskőrösi Szlovák Tájház nyert el.

A szövetség kiemelte a tájház szakmai hitelességét és a példaértékű helyreállítást, emellett pedig a közösségben betöltött szerepét is. A Szlovák Tájház programjai kiválóak,a nagyszámú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadnak. Épületét és tárgygyűjteményét magas színvonalon, helyi, hagyományos értékként mutatja be, és maga mellett tudhat egy széles körű, több generációt magába fogadó múzeumi önkéntes csapatot is. Jóval több, mint puszta kiállítás, egy olyan hely, amely idősebbeknek és fiataloknak egyaránt segít visszarepülni az itt élő szlovákok vallási, nyelvi, viseleti, táplálkozási és folklór hagyományaiba, és hozzájárul identitásuk megtartásához.

A tájház a 19. századi helyi középparasztság életkörülményeit, kultúráját, tárgyi világát mutatja be. Berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata.

A betelepítés idején meglévő etnikai, nyelvi, vallási és kulturális jellemzők a mai napig meghatározzák Kiskőrös kulturális arculatát. A színpompás kiskőrösi viselet, a táplálkozási- és ételkészítési szokások, a népdal- és néptáncanyag a helyi hagyományőrző csoportok munkája során él tovább.

A Szlovák Tájház utcai szobája (tisztaszoba) az ünnepnapok hangulatát idézi, hisz ezt többnyire vendégfogadásra használták. Tipikus átlós berendezési módja szerint a bejárat mellett a fehérre meszelt búbos kemence, a jobb sarokban a vetett ágy, bal sarokban a díszes sarokpad áll az asztallal. A gerendákra felakasztva sorakoznak a népviselet szoknyái. A tisztaszoba elengedhetetlen bútordarabja volt a falitéka, amelyben a család legfontosabb dokumentumait, a Tranosciust  és a kalendáriumot tartották.

A belső szoba kiállítás jellegű, tematikusan jelennek meg a szlovákok legfontosabb vallási olvasmányai, az ó-cseh nyelvű Tranosciusok, a kékfestő minták, a faragással díszített ajándéktárgyak, valamint a természetes alapanyagokból házilag készített gyermekjátékok.

Forrás: petofimuzeum.hu