Nem jó az “úszógumi”.

Egy új tanulmány összefüggést mutatott a nagy tömegű hasi és deréktáji zsír és a végzetes kimenetelű prosztatarák megjelenése között. A férfiak sörhasa gyakran tárgya a vicceknek, pedig súlyos problémákhoz vezethet a megnőtt pocak, felszedett túlsúly. Nem csupán a szívbetegségek kockázatát növeli, de annak rizikóját is, hogy prosztatarákban haljanak meg.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 218 ezer férfi adatait elemezték Nagy-Britanniában, a páciensek nem szenvedtek daganatos megbetegedésekben, amikor az adatbankba bekerültek 2006 és 2010 között.

Az utánkövetés közel 11 évében csaknem 600 férfi hunyt el prosztatarák következtében. Nem volt világos összefüggés a halálos kimenetelű prosztatarák kockázata és a testtömegindex (BMI, ez a testzsírszázalékot becsüli a súly és a magasság alapján), vagy a teljes testzsírszázalék között. Azonban kapcsolat volt kimutatható a nagy hasi és deréktáji zsírtömeg és a halállal végződő prosztatarák között.

Azok a férfiak, akik a derékkörfogatot tekintve a felső 25%-ba tartoztak, 35%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg prosztatarákban, mint az alsó 25%-ba tartozók. Akik a derék-csípő arány tekintetében tartoztak a felső 25%-ba, 35%-kal gyakrabban hunytak el prosztatarákban, mint az alsó 25%-ba tartozó férfiak.

Azaz a hasi és deréktáji zsírtömeg és a prosztatarák kockázata között szignifikáns összefüggést mutattak ki. Noha további kutatásokat, vizsgálatokat terveznek, ezek a hírek már arra sarkallnak minket, hogy igyekezzünk idősödve sem magunkra szedni jelentős zsírpárnákat.