Immunrendszer csúcsra járatva!

A téli úszkálás meglepően kedvelt a cseh szeniorok között. Nem csak Skandináviában és Oroszországban, de Kelet-Közép-Európa egyes területein is népszerű elfoglaltság a félig fagyott tavakban, folyókban megmártózni. Finnországban vagy Norvégiában gyakran szaunák is rendelkezésre állnak az úszkálás utáni felmelegedéshez, vagy az úszás előtti bemelegítéshez.

Az sem akadály, ha a víz teljesen befagy, akkor egyszerűen léket vágnak a jégbe és úgy ereszkednek be a csobbanáshoz. Van, aki nem csak megmártózik, hanem úszik is – számos helyen ezért hosszabb részt vágnak a jégbe, amelyek úgy festenek, mintha sávok lennének egy medencében. Csehországban az idősek egyaránt kedvelik a Moldvát és az Elba folyóit.

A csehek téli fürdőzése az észak-európai hagyományokhoz képest viszonylag későn kezdett divatba jönni.

A szeniorok között 1923-ban kezdett elterjedni a jeges fürdőzés szokása, amikor egy helyi aranyműves beugrott a Moldva folyóba, éppen szenteste. Azóta számos követője akadt, sőt még kisebb téli úszóklubok is alakultak.

Fotó: Vitaliy Ankov / CC-BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Azok az idősebbek, akik hódolnak a szokásnak, esküsznek rá, hogy a téli fürdőzésnek számos pozitív hatása van az egészségükre, például javítja a keringést, a szív egészségét, felturbózza az immunrendszert, növeli az energiaszintet és javítja a hangulatot is.

Fotó: Farhad Sadykov / Flickr

Arról nem is beszélve, hogy a szociális kapcsolatok is erősödnek, hiszen barátokra lelhetünk a közös tevékenység által, részesei lehetünk egy remek közösségi élménynek.

Fotó: Geoff Jones / Wikimedia Commons

Az igazán bevállalósok még versenyeken is indulhatnak! 100 métertől 1000 méterig bármelyik távot leküzdhetjük, ha nem vagyunk fázósak. Igaz, a szeniorok inkább a rövidebb futamokon indulnak, mert a hideg vízben töltött túl hosszú idő már egészségügyi problémákat is okozhat náluk.