A hideg, édes finomságot mindenki szereti.
A nyári forróságban különösen jól esik otthon is előkapni a fagyasztóból és vígan bekanalazni. Bár boltban megszámlálhatatlanul sok ízben, fajtában és árban lehet kapni, házi kivitelben viszont tetszés szerint ízesíthetjük és biztosan tudjuk, hogy mi kerül bele. A gyümölcs lehet valóban gyümölcs, nem csak aroma, és a cukor mennyiségét is mi szabjuk meg. Lássunk pár könnyen elkészíthető alapreceptet.
Sok fagyi alapját a tejszín adja, ami elég zsíros ugyan, de minél több van benne, annál krémesebb lesz. Ezt lehet fokozni sűrített tejjel, mascarponéval, vagy joghurttal.
Citromos fagyi
- 2 nagy citrom leve és héja
- 20 dkg porcukor
- egy nagy pohár natúr joghurt
- 4 dl tejszín
A citrom héját mosás után le kell reszelni, majd a kinyomkodott levével együtt beletenni a natúr joghurtba a cukorral együtt. Ha egy picit így félretesszük az jót tesz neki, hogy az ízek találkozzanak. Utána a felvert tejszínt is alaposan belekeverjük és az egész massza mehet zárható dobozban mehet a fagyasztóba.
A tökéletes házi fagyi trükkje abba rejlik, hogy a teljes lefagyás előtt időközönként át kell keverni kézzel vagy géppel, hogy elkerüljük a kikristályosodást!
Ugyanez az alap recept finom lesz más gyümölcsökkel is: eper, málna, barack, vagy amit szeretünk.
A másik trükk, hogy kicsit édesebbre csináljuk, mint amúgy szoktuk, mert a fagyással az ízek kicsit tompulnak!
Azoknak, akik cukorproblémájuk van helyettesíthetik édesítőszerrel is.
Diétához is remekül passzol egy ilyen könnyed piros gyümölcsös fagyi:
- 20 dkg eper
- 20 dkg málna
- 10 dkg ribizli
- 6 evőkanál édesítőszer
- 4 pohár natúr joghurt
- kevés őrölt fahéj ízlés szerint
Mint látszik a tejszín sem kötelező. itt a gyümölcsök dominálnak. Érdemes a gyümölcsök felét leturmixolni és úgy adni a keverékhez, a másik felét pedig kisebb darabokra vágva hozzáadni. Itt is mint az előbb, a keverés után irány a fagyasztó!
A túró is illik a házi fagyiba, összetörve a gyümölcsfagyikhoz is keverhetjük, de önálló ízként is megállja a helyét.
A habtejszín kiváltható kókusztejjel is, ha valakinek problémája van a tejjel.
A fagylaltszendvics a gyerekek kedvence lesz:
- 1 nagy csomag keksz (háztartási, vajas, vagy amilyet szeretünk, csak legyen téglalap vagy négyzet alakú)
- 1 adag saját készítésű valamilyen fagyi alap (lásd fentebb)
Ebben az esetben egy tepsiben fektessük le a keksz egyik felét, majd jöhet rá a finom massza, amit előkészítettünk, majd rá a keksz másik fele. Így mennek be a fagyasztóba és másnapra már vághatjuk is fel az ínycsiklandó fagylaltszendvicset.
Az ízek variációi szinte végtelenek, merjünk kísérletezni!