Irány a természet!

Az elmúlt években, a bezártság idején nem volt nehéz felfigyelni arra, hogy a szabadban eltöltött idő milyen egészségügyi előnyökkel jár mind testileg, mind mentálisan. A gyerekeknél a fák között töltött időszak például az agyi fejlődést segíti és hozzájárul a kreativitás kibontakoztatásához is. A felnőtteknél nem kevésbé fontos a friss levegő: a D-vitamin bevitel mellett alacsonyabb halálozási arányt és kevesebb stresszt köszönhetünk neki.

Noha ezek az egészségügyi előnyök már évtizedek óta ismertek, az csak mostanában kapott figyelmet, hogy a szabadban történő időtöltés, mozgás akár az gyógyítás folyamatába is beilleszthető. Elsőként a kanadai orvosok előtt nyílt meg a lehetőség, hogy akár receptre írjanak fel ingyenes éves belépőket a kanadai nemzeti parkokba, így ösztönözve a pácienseket arra, hogy merüljenek el a természetben.

Egyelőre 4 tartományban elérhetők a belépők, azonban más tartományokban és az Egyesült Államokban is lehetőségük van az orvosoknak a szabadban eltöltött időt receptre felírni.

A lehetőséghez való hozzáférés persze nem egyenlő mindenki részére. A jövedelemtől, lakhelytől, életkortól is függhet, hogy ki milyen mértékben, mennyi idő alatt érheti el a zöldterületet. Azon kell dolgoznunk, hogy a természetben eltöltött idő mindenki számára valós lehetőség legyen.