Zipzárként veti rá magát a vírusra.

A Sydney-i Egyetem kutatói egy olyan fehérjét azonosítottak, amely természetes védőgátat jelenthet a koronavírussal szemben. A leucinban gazdag fehérje (LRRC15) egy beépített receptor, amely képes a SARS-CoV-2 vírushoz kötődni a fertőzés továbbadása nélkül.

A vizsgálat az immunológiai kutatások teljesen új területét tárta fel az LRRC15 körül és ígéretes gyógyszerfejlesztési lehetőségeket rejt. Az eredményeket összegző tanulmány a PLOS Biology folyóiratban jelent meg.

Az ausztrál tudósok két másik kutatócsapattal együtt találtak egy új receptort, ami megfékezheti a SARS-CoV-2 vírus fertőzését, azáltal, hogy ez a receptor a kórokozóhoz csatlakozik és leköti azt.

A COVID-19 vírus az emberek fertőzésnél egy tüskefehérje segítségével kapcsolódik a mi sejtjeinken lévő speciális receptorokhoz, elsődlegesen egy ACE2 nevű fehérje receptort használt az emberi sejtbe való bejutáshoz. A tüdősejtekben nagyszámú ACE2 receptor található, aminek következtében a vírus gyakran okoz komoly fertőzést a tüdőben.

Ahogy az ACE2, úgy a LRRC15 is egy receptor a koronavírus számára, vagyis a vírus kötődni tud hozzá, azonban utóbbi receptor nem támogatja a fertőzést, hanem hozzáragadva immobilizálja a kórokozót. A folyamat során más sérülékeny sejteket is megvéd attól, hogy megfertőződjenek. Egy kicsit úgy működik, mint egy tépőzár: hozzáragad a vírushoz és elhúzza azt a sejtektől.

Az LRRC15 számos helyen megtalálható, például a tüdőben, a bőrben, a nyelvben, a fibroblasztokban, a nyirokcsomóban, a placentában.

A felfedezések arra utalnak, hogy az a fehérje egyfajta természetes gát, amely fizikailag elválasztja és megvédi az érzékeny tüdősejteket a fertőzéstől.

Az eredmények segíthetnek abban, hogy új antivirális és antifibriózis gyógyszereket készítsenek a patogén koronavírusok vagy más tüdőfibriózist okozó vírusok kezelésére. A fibriózis gyógyítása nagyon gyerekcipőben jár, gyakorlatilag nem léteznek rá hatékony medicinák. Ebben az állapotban a tüdő hegesedik, megvastagodik, ami légzési nehézségekhez vezet. A koronavírus gyulladást és károsodást okozhat a tüdőben, ami fibriózishoz vezet.

Egy másik kutatóintézetben közben megállapították, hogy a LRRC15 hiánya a vérben súlyosabb koronavírus fertőzéssel jár, ami alátámasztja az eddigi eredményeket. A tudósok a továbbiakban megpróbálják megérteni, hogy pontosan milyen okok állnak emögött.