Jótékony baktériumok?

Sokak életének központi részei a cicák, kutyák, törpenyuszik, netán papagájok vagy hörcsögök. Dorombolnak, bújnak, dörgölőznek, bohóckodnak, sőt ennél sokkal többre is képesek. Vigyáznak a gazdi egészségére is!

A Michigani Egyetem kutatónak új tanulmánya (ami a Journal of Aging and Health c. tudományos folyóiratban jelent meg) pozitív összefüggést részletez a kisállattartás és az egészségi állapot között. A tanulmány során több  mint 20 ezer olyan felnőttet vizsgáltak, aki már elmúlt 50 éves. A 2010-től 2016-ig tartó időszakban minden résztvevő válaszolt bizonyos kérdésre a háziállatával kapcsolatban. Eközben a szellemi állapot pontozása is megtörtént, a rövid- és hosszútávú memóriát felmérő szavak segítségével.

Azok, aki már elmúltak 65 évesek és legalább 5 éven keresztül szőrös társsal rendelkeztek, jobban szerepeltek a pontozásban, jobb eredményt értek el, mint azok, akinek nem. Ez a hatás megmaradt akkor is, amikor az egyének idősödtek.

Vajon miként segíthetnek a házi kedvencek az agy egészségének fenntartásában?

Elképzelhető, hogy a bélrendszer és az agy kapcsolatán keresztül, a bél teljes ideghálózata jeleket küld az agyba. A négylábúak által a lakásba hozott baktérium változatossága felpörgetheti az emésztésünket. Az állatok hatása kapcsolatban lehet azzal is, hogy a gazdik aktívabbak, mivel játszanak, sétálnak a kedvenceikkel. A mozgás pedig nem kérdés, hogy pozitívan hat a szellemre.

A verbális képességeket talán az állattal történő csevegés tartja edzésben.

Egy társ a magányt is enyhíti és így is védi a szellemi egészségünket. A Michigani Egyetem kutatói a hosszabb társaság hatását elemezték és úgy találták, hogy a házikedvenc által előidézett pozitív effekt a mentális és érzelmi egészségre is kihatással bír.