Szimbolikus gyümölcsök.

Valószínűleg mindnyájan ismerjük a 2000 évvel ezelőtti bibliai történeteket, köztük Jézus feltámadásának történetét. Most valami hasonlónak lehetünk szemtanúi: több ezer éves, száraz, a történelmi régióból származó datolyamagok keltek életre.

Az 1960-as években, amikor a régész Yigal Yadin Masszádában (egy régi várrom Izraelben) végzett ásatásokat, egy adag datolyamagra bukkant. Radiokarbonos elemzéssel megállapítást nyert, hogy a közönséges datolyapálma magok nagyjából 1990 évesek, azaz az i.e. 35 és i.sz. 65 közötti érából származnak – ebben az időben a zsidók körében ismert volt a datolya mint gyógynövény.

Fotó: MARCOS SCHONHOLZ

15 évvel ezelőtt Dr. Elaine Soloway (Arava Intézet, Izrael) és Dr. Sarah Salon (Hadassah Orvosi Központ, Izrael) csapatának a csodával határos módon  sikerült egy magot kicsíráztatnia. A Bibliában szereplő leghosszabb életű ember után, a bibliai ősatya tiszteletére Matuzsálemnek nevezték el. Matuzsálem egy hímivarú növény, így nem tud datolyát teremni nőivarú partner nélkül. Ezért 2014-ben 6 olyan magot csíráztattak ki, amelyek ugyanabból a korból származtak és régészeti ásatások során leltek rájuk a Júdeai-sivatagban és a Holt-tenger közelében. A magok közül egyesek bibliai neveket viseltek, de csak egyetlen nőivarú egyed, Hanna hozott virágot. Hannát tavasszal beporozták Matuzsálem pollenjével, nyáron pedig 111 datolyát érlelt, amelyet le is szüreteltek. A termések többségét további vizsgálatoknak vetik alá, de azért meg is kóstolták azokat: mézes, karamellás utóízük volt.

Szimbolikus az intézet is, amelynek a kertjében nőnek a fák: az Arava Intézet 1996 óta izraeli, palesztin és jordán hallgatókat fogad, akik azon dolgoznak közösen, hogy megoldják a regionális problémákat és válaszokat találjanak a globális kihívásokra. A tanulók muszlimok, zsidók, keresztények, márpedig mindhárom vallásban fontos szerepet játszik a datolya. Elegendő, ha arra gondolunk, hogy a datolya Izrael 7 legfontosabb fajának egyike, vagy feleleveníthetjük, hogy Jézust datolyapálma-ágakkal üdvözölték Jeruzsálemben, a muszlimok pedig Mohamed példáját követve hagyományosan egy datolyával törik meg a ramadánt minden nap.

Fotó: MARCOS SCHONHOLZ

Matuzsálem és Hanna termései különös jelentőséggel bírnak. Arra emlékeztetnek minket, hogy még a halottnak tűnő dolog is életre kelhet, ha óvjuk, és hozzásegíthet minket egy jobb és szebb világhoz.