Házi szerek a láz kezelésére.

Megfázás? Jöhet a nagyi húslevese! Másnaposság, hidegrázás, gyengélkedő gyomor? A nagymamák főztje sokszor a legjobb segítség a bajban!

Egy új tanulmány még ennél is tovább megy, a szakfolyóiratban (Archives of Disease in Childhood) publikált eredmények szerint a tradicionális húslevesek akár még a malária elleni harcban is segíthetnek.

A Londonban dolgozó, Jake Baum professzor által vezetett tudóscsapat különböző etnikai háttérrel rendelkező hallgatókat kért meg London egyik általános iskolájában arra, hogy hozzanak az otthoni, házi készítésű levesükből mintát. Az analízishez végül 60 leves gyűlt össze, ezek a vallomások (és a népi gyógyászat) szerint mind csökkentik a lázat – akadt köztük európai, észak-afrikai és közel-keleti recept szerint elkészített egyaránt.

Baumot különösen érdekelte a levesek tesztelése a maláriafertőzéssel szemben, mivel a legújabb maláriaellenes gyógyszerek egyik alapanyaga egy tradicionális kínai gyógynövény, az egynyári üröm, amelyből már több mint 2000 éve főznek Kínában levest abból a célból, hogy a maláriával összefüggő lázat csillapítsa. A professzor abban reménykedett, hogy talán rátalálnak más olyan fontos hozzávalóra, amellyel hasonló hatást érhetnek el.

A levesekből nyert szűrt kivonatokat inkubálták a maláriát okozó kórokozók különböző kultúráival, és azt figyelték, hogy a levesnek van-e bármilyen hatása a mikrobák növekedésére. 72 óra elteltével azt tapasztalták, hogy 5 leves 50%-kal fékezte a Plasmodium falciparum, azaz a világ leghalálosabb maláriáját okozó parazitájának növekedését in vitro körülmények között. 4 további húsleves az aktivitást blokkolta.

Az eredmények messze felülmúlták a várakozásokat. Ha az egyszerű levesek ilyen eredményeket mutatnak, el lehet képzelni, hogy mire juthatnak a kutatók tömény oldatokkal.

Sajnos azt még nem tudni, hogy mely összetevők játszották a kulcsszerepet, ezek ugyanis gazdag, sok hozzávalóból főzött levesek voltak. A következő lépés az lesz, hogy az összetevőket külön-külön is megvizsgálják. Az viszont biztos, hogy a hatásos ételek közt akadt olyan, amely sok zöldséget tartalmazott, de olyan is, amely főként marhahúsból vagy csirkéből készült.

Addig is, amíg ez kiderül, ne feledjük, hogy nátha, megfázás és egyéb gondok esetén a legfinomabb gyógyszer a nagyi húslevese lehet!