Közben énekelhetünk.

Kézmosás, kézfertőtlenítés: az utóbbi hetekben mindenhonnan azt halljuk, hogy ez a kulcsa a fertőzés elleni védekezésnek. Sokan tartanak a táskájukban, az autóban is kézfertőtlenítőt, hogy bármikor átdörgölhessék a kezeiket, és szerencsére a legtöbb ember azonnal a mosdóhoz rohan, ha belép a lakásba.

De mennyire hatékony a kézmosás és a kézfertőtlenítés?

Ez több tényezőtől függ, a kézfertőtlenítő esetében például az alkoholtartalomtól és persze a kórokozótól is, amellyel szemben készülünk felvenni a harcot. A szakértők szerint a legtöbb esetben a vízzel és szappannal történő alapos kézmosással többet érünk el.

A fertőző betegségek kb. 80%-a közvetlen vagy közvetett kontaktus útján terjed. Amikor valaki köhög, tüsszent, vagy csak beszél hozzánk, cseppfertőzés útján közvetlenül megfertőzhet. Ha pedig a beteg ember megfogja a kilincset, a lift gombját, a pultot, majd később mi is hozzáérünk, közvetett terjedésről beszélünk. Ezután a kezünkkel megérintjük a szánkat, orrunkat, szemünket – és már be is jut a kórokozó a szervezetünkbe.

Az emberi test a 10 legkoszosabb része a 10 ujjunk. A legeslegfontosabb dolog tehát a kézmosás.

Nem csak a szappannal tizedeljük ilyenkor a kórokozókat, de a mozgással is, ahogy alaposan megdörzsöljük, összesimítjuk, átcsutakoljuk a kezeinket. Minél kevesebb mikroorganizmus marad rajtuk, annál kisebb a fertőződésünk esélye. Az ajánlások szerint kb. annyi ideig kell mosni a kezünket, ameddig elénekeljük a ’Boldog szülinapot’ című nótát.

A kézmosás tehát a leghatékonyabb módszer, de előfordulhat, hogy nincs rá lehetőségünk. Amennyiben nem jutunk vízhez és szappanhoz, de mégis igyekszünk a kezünket megtisztítani a kórokozóktól, akkor jó szükségmegoldás lehet a kézfertőtlenítő.

A kézfertőtlenítőnek csak akkor van hatása, ha megfelelően használjuk.

Öntsük az egyik tenyerünkbe, majd dörgöljük alaposan össze a kezeinket. Oszlassuk el mindenhol a gélt, az ujjaink között és a körömágyunknál is. Egészen addig dörzsöljük, amíg teljesen száraz nem lesz a kezünk. Ne töröljük le korábban a gélt! A folyamat kb. 20 mp-et vesz igénybe.  Válasszunk olyan terméket, amelynek alkoholtartalma min 60%. Nem árt tudni, hogy piszkos koszos, sáros kézen sokkal kevésbé hatékony a kézfertőtlenítő gél.