Bezzeg a hűvös angolok!

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy hideg vagy meleg szobában jó-e álomra hajtani a fejünket, mindkét érvelésnek vannak rajongói és ellenzői szép számmal.

Az E.ON megbízásából készült reprezentatív felmérésből most kiderült, hogy hazánkban a 20°C-os háló az általános, az ennél hidegebb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.

A kérdőívek rámutattak arra, hogy a magyarok 21 százaléka alszik 20 fokban, 19 fokban már csak 6%, 18 fokban pedig mindössze 4 százalék hajtja álomra a fejét. Meglepően sok magyar alszik viszont még melegebb szobában: a megkérdezettek 11 százaléka 25 fokos vagy még annál is magasabb hőmérsékletet kedveli alvás közben.

Nemzetközi összehasonlításban a legmelegebb hőmérsékletet a törökök választották, náluk 30% szavazott erre a lehetőségre, illetve a románok 15 százaléka is szereti, ha meleg van éjszaka a szobában. A nemzetközi felmérés adatai szerint 20 fokban alszanak legszívesebben a svédek és a csehek is, ők is ezt a hőmérsékletet állítják be leginkább éjszakára. A franciák már szívesebben alszanak egy kicsit hűvösebb hálóban, többségük a 19 Celsius fokot adta meg ideális hálószoba-hőmérsékletként. Az olaszok és a németek még hidegebben szeretnek aludni, náluk a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz. Az angolokkal azonban senki nem tudja felvenni a versenyt, ami az hálószoba hidegét illeti: minden ötödik válaszadó azt mondta, a 15 fokot vagy a még hűvösebbet kedveli alvás közben.

Az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.

Forrás: www.eon.hu