Fontos a mennyiség.

Jó hír a gyengébbik nem képviselőinek: kaliforniai tudósok azt találták, hogy a rendszeres, ám mérsékelt mangófogyasztás csökkenti az arcon lévő ráncok mennyiségét a világos bőrű, változó koron átesett hölgyeknél. Ugyanakkor a túlzott mértékű mangóbevitel káros hatású lehet a bőr egészsége szempontjából.

A mangó olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kedvező hatással bírnak a bőrre, főként az Ataulfo mangó. Utóbbi fajta gazdag béta-karotinokban és más karotinoidokban, valamint különféle fenol- és aszkorbinsavakban.

Korábbi kísérletekben egereket etettek mangókivonattal, esetükben növekedtek a kollagénkötegek és gátolt volt a ráncképződés. Mindez arra ösztönözte a Kaliforniai Egyetem kutatóit, hogy emberek esetében is megvizsgálják a mangó hatását.

A vizsgálatokban 28 olyan nő vett részt, akik fehér, könnyen leégő bőrrel rendelkeztek és már átestek a klimaxon. A pácienseket 2 csoportba osztották: az egyik csapat 16 héten át 1,5 csészényi (250 g) mangót fogyasztott heti 4 alkalommal, míg a másik részbe tartozók fél csészényi (85 g) gyümölcsöt ettek.

A résztvevők arcát ezen időszakban fotózták, a ráncok mennyiségét mérték, nem pusztán a szemmel láthatókat, sokkal objektívebben meg tudták így határozni a ráncosodás mértékét. A bőr karotintartalmát pedig reflexiós spektroszkópiával számszerűsítették.

A 85 g-os csoport szignifikáns csökkenést mutatott a mély ráncok súlyosságában 8 és 16 hét elteltével a kiindulóponthoz képest. A 250 g-os csoport viszont 16 hét elteltével növekedést mutatott az átlagos ráncok súlyosságában, hosszúságában és a finomráncok súlyosságát tekintve is.

Vagyis a mangó jót tesz a bőr egészségének, amennyiben mérsékelt mennyiséget eszünk meg belőle. A túl sok itt is ártalmas lehet. Természetesen a miért további vizsgálatokat igényelnek.

A kaliforniai kutatócsoport 2020. november 4-én publikálta az eredményeit a Nutrients folyóiratban.