A világban zajló események és a személyes problémák is hatalmas terhet róttak mindenkire.

Ember legyen a talpán, aki az elmúlt év(ek)ben nem jött ki a béketűréséből vagy hagyta el az életkedve több-kevesebb időre. Bármerre pillantunk, mindenhonnan zúdul ránk a negativitás, az emberek frusztrációja már tapintható a levegőben. Egyre több és hangosabb konfliktus zajlik a virtuális és a való életben is, egyre kevesebb mosolyt látni. Okolhatunk emiatt másokat, a körülményeket, a világot, de elsősorban magunkkal kell törődnünk, ha szeretnénk jobban érezni  magunkat a bőrünkben! Több múlik a hozzáállásunkon, mint hinnénk, és azon is, hogy mit látunk meg a világból.

Az utcán valószínűleg nem hagynánk, hogy valaki több vödör szemetet borítson ránk, miért hagyjuk ezt az elménkkel?

A tévéből, rádióból, internetről, párbeszédekből nagyrészt csak az folyik, hogy mi rossz történt. Egy átlagos híradó 15 híréből 12 szól arról, hogy meghaltak, felrobbant, kisiklott, drágul, összeütközött, megölte, kigyulladt, ezt tarkítja két semleges hír, végül egy pozitív hír zárja a sort általában újszülött állatokról. Persze sokan szeretnének naprakészek lenni az ország és a világ eseményeit illetően, de biztos, hogy muszáj napjában több alkalommal végignézni, -hallgatni, hogy hányan haltak meg és hol? Miért csak a rossz hírek számítanak híreknek? A sikerek, az épülés, az alkotás miért nem kapnak soha sehol akkora hangsúlyt?

A válasz egyszerű: mert erre van igény. Az emberek erre kapják fel a fejüket, ezen megbotránkoznak, felháborodnak, hüledeznek és van miről beszélni. A néplélek régóta van trenírozva a szenvedésre, a gyűlölet és a félelem a legerősebb érzelmek közé tartoznak, amit világ vezetői ki is használnak. A szorongás, az aggódás és a bizonytalanság viszont felőrli az embert, ezt elkerülendő magunknak kell tennünk a mentális egészségünkért. Hogyan?

Változtassunk a hozzáállásunkon!

A dolgok akkor is megtörténnek, ha örülünk neki, és akkor is, ha nem, mindenre nincs befolyásunk. Tegyünk azért, amire van, és ne rágódjunk azon, amire nincs! A legfontosabb, hogy észrevegyük a jót is! A pozitív hozzáállás nem azt jelenti, hogy ész nélkül kellene örülni mindennek és lejtsünk örömtáncot, ha eltörtük a bokánk és nyüszítünk a fájdalomtól, hanem azt, hogy észrevesszük azokat a dolgokat is, amik szépek, hasznosak és jók.

A látásmódunkon múlik, hogy egy tócsában azt látjuk meg morogva, hogy sáros lesz a cipőnk, vagy azt, hogy megjelennek miatta a fecskék, akik a sárból szorgosan építenek majd fészket maguknak.

Nem kell lehajolni minden konfliktusért, nem kell ismeretlenek fölött ítélkezni, nem kell magunkra rántani az értelmetlenül romboló dolgokat, mert remélhetőleg van ennél hasznosabb elfoglaltságunk is, ami jobbá teszi az életünket! Legyen a családdal töltött minőségi idő, a baráti beszélgetések, a finom falatok, a mozgás, a kertészkedés, az alkotás vagy más, számunkra építő dolog a figyelmünk középpontjában, így kevésbé fognak odaférni a világ problémái! Kezdetben elég, ha az ember tudatosan keres a nap végén öt jó dolgot, ami aznap történt, s idővel egyre könnyebben egyre több lesz…