Így védekezünk az öregség stigmája ellen.

Ha ma megkérdezünk valakit, aki láthatóan már nem tini, hogy hány éves, akkor aligha kapunk egyszerű válaszokat. Inkább olyanokra számíthatunk, hogy „75, de 70-nek sem érzem magam”, „nem tudom, 60-nál abbahagytam a számolást”. Nehéz a dolga annak, aki időseknek szóló termékkel foglalkozik, a legtöbb ember ugyanis egyszerűen nem érzi, hogy őt célozzák a felhívások, reklámok, nem érzi magát ebbe a csoportba tartozónak.

Biztosan mindnyájan ismerünk olyan hetveneseket, akik képesek úgy beszélni például a 70 felettiekről, mintha ők maguk nem tartoznának közéjük… Akik öreglánynak hívják a hátuk mögött a velük közel egyidős szomszédjukat… Akik nem értik, hogy miért süket az egykorú rokonuk, miközben hatszor kell mindent nekik is elmondanunk…

Ugyanakkor látjuk, hogy a kor ma már valóban nem lehet akadálya semminek. Számos tanulmány azt támasztja alá, hogy az idősek egyre aktívabbak, és jóval fiatalabbnak tűnnek/érzik magukat a tényleges koruknál.

Egy michigani tanulmányból kiderül, hogy 40 éves kor felett szinte mindenki 20 %-kal fiatalabbnak érzi magát a valóságos koránál. A szakértők szerint ez valójában jó dolog, mert ezek az emberek ténylegesen hosszabban és egészségesebben élnek, többet tesznek magukért, nem hagyják el magukat.

Az azonban nem örömteli, hogy ennek az érzésnek a legfőbb oka nem a saját belső késztetésünk, hanem az a társadalmi elvárás, az a fajta megbélyegzettség, ami az időseket érinti.

Az emberek így próbálják meg élettanilag megkülönböztetni magukat attól a csoporttól, ahova nem akarnak tartozni, mert idősnek lenni annyit tesz, mint egy negatív megítélésű csapatba tartozni.

Az emberek egyszerűen elhatárolódnak ettől fejben, nem akarnak semmi olyasmit venni, ami arra emlékezteti őket, hogy megöregedtek.

Nem akarnak vészhívót, az csak a 100 éveseknek lenne való. Eszükben sincs abbahagyni a vezetést, nem ismerik be, hogy tompulnak a reflexeik. Bár üvöltetik a TV-t, teljesen elhatárolódnak attól, hogy hallókészüléket hordjanak és nem is értik, mi szükségük lenne rá.

Az emberek és a technika is változik, a világ fejlődik. Egyre több idős használ modern eszközöket, alkalmazásokat. Nem pusztán szórakozásból, de egészségmegőrzés, prevenció céljából is. Sőt, azért, hogy valóban fiatalabbnak érezhessék magukat. Ma már nem ördöngösség javítani a látáson, fiatalítani az ízületeken, a bőrön, a legmodernebb orvosi eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre. Számos olyan eszköz elérhető, amelynek segítségével 70 év felett is aktívak maradhatunk, gondoljunk például az e-kerékpárokra.

Nagyszerű, hogy egyre aktívabban, fiatalosabban élünk.

Még mindig bicajozunk, kirándulunk, futunk, táncolunk, 60, 70, és 80 felett is. Azonban ne legyünk nevetségesek, lássuk be, hogy már lassabban megy, nehezebben mozgunk, vigyáznunk kell magunkra, ez így van rendjén. A biológiai korunkat ne akarjuk megmásítani, legyünk rá büszkék!