Robotika a mindennapokban.

2018-ban Hemesh Chadalavada mindössze 12 éves volt, amikor a fiú nagymamája elfelejtette elzárni a gázt, miután készített magának egy csésze teát.

Ez az tapasztalat ösztönözte Hemesh-t arra, hogy órákat töltsön a YouTube-on, ahol robotikával kapcsolatos videókat nézett, azzal a céllal, hogy megalkosson egy eszközt, amely képes detektálni a hasonló eseteket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hemesh Chadalavada (@hemeshch) által megosztott bejegyzés

A kutatás végül oda vezetett, hogy a tinédzser elkészítette az ALpha Monitor nevű szerkezetet, ami egy kitűzőszerű eszköz, kifejezetten demens betegeknek tervezve. A készülék figyelmeztetést küld, ha az azt viselő személy elesik vagy elkóborol.

Hemesh a készülék fejlesztéséhez az Indiai Alzheimer és Kapcsolódó Rendellenségek Társaságának gondozó központjától kapott információkat használta fel. 2022-ben 18 ezer versenytársát legyőzve elnyert egy ösztöndíjat. Az indiai miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy csodálattal adózik Hemesh előtt.

Noha Hemesh nagyija, az Alzheimerrel küzdő Jayasree 2023-ban elhunyt, a fiatal feltaláló zseniális eszköze lehetőséget nyújt több mint 55 millió ember életének javítására. A tini márciusban befejezi a vizsgaszezont és onnantól kezdve a teljes idejét annak szenteli majd, hogy szeptemberben már a piacon debütálhasson a ALpha Monitor. A fiú további tervei között szerepel, hogy külföldre menjen robotikát tanulni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hemesh Chadalavada (@hemeshch) által megosztott bejegyzés

Hemesh munkásságát a honlapján és Instagram oldalán is tudjuk követni:  websiteInstagram.