Gátolja az öregedést, védi a szívet.

Eszünk mi elég gombát? Aligha. Szegény gomba amolyan mostohagyerek a konyhában: kicsit teszünk a levesbe, ha nincs más otthon, esetleg néha mentőötletként jöhet egy gombapörkölt.

Pedig a gomba nagyon is egészséges. Érdemes lenne beépíteni többet az étrendünkbe! Aki még nem érzi magát meggyőzve, annak felsoroljuk, hogy mi mindenben segít nekünk a gomba!

1. Élvezet, hátrányok nélkül

Tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, rostot – viszont nem terhel minket kalóriákkal, koleszterinnel.

2. Dúskálnak a B vitaminokban

A B vitaminok nem csak az idegrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, de energiával is feltöltenek minket. A B2 vitamin a hormonok előállításában játszik szerepet, a B3 vitamin az egészséges vörösvérsejtek képződéséhez szükséges, a B5 vitamin pedig az egészséges bőr, az emésztő- és idegrendszer nélkülözhetetlen eleme.

3. Gazdagok szelénben

A gomba az egyik fő forrása a szelénnek, ez az antioxidáns hatású elem megvédi a sejteket a károsodástól, segít az immunrendszer erősítésében is. Fontos szerepet játszik a férfiak termékenységében, véd a szívbetegségek, egyes ráktípusok és az idősödéssel járó egyéb betegségek ellen.

4. Növényi alapú D vitamin forrást jelentenek

A csiperke egyike a nem állati eredetű D vitamin forrásoknak, márpedig tudjuk, hogy nem csak az egészséges csontfejlődéshez van szükségünk a vitaminra, de a szervezetünk egészének is. A kutatók az utóbbi években hangsúlyozzák, hogy világszerte nagy gond a D vitamin-hiány.

5. Potenciális védelmet jelentenek több daganatos betegség ellen

A sejteket megvédik a DNS károsodástól, és a tumorok kialakulását is gátolják. A gombákban található, farmakológiailag aktív vegyületek kutatása nem véletlenül intenzív terület.

6. Segítenek az idegrendszeri károsodással járó betegségek megelőzésében

A gombák fontos szerepet játszhatnak számos, korral összefüggő neurológiai zavar megelőzésében, így például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórnál.

7. Védik a szívet

Képesek a koleszterinszintet csökkenteni, különösen a túlsúlyos felnőttekben, valamint a bennük található egyes anyagok megakadályozzák a sejtek erekhez tapadását, azaz a plakkok képződését. Az egészséges vérnyomás és a keringés fenntartásában segítenek, így hozzájárulnak a szív egészségéhez.

8. Öregedésgátló anyagokat tartalmaznak

Jelentős koncentrációban tartalmaznak olyan fontos antioxidánsokat (pl. ergotioneint), amelyek a szakemberek szerint segítenek az öregedés elleni harcban. Nem véletlen, hogy a több gombát fogyasztó országokban (pl. Franciaország, Olaszország) az étrend is több ergotioneint tartalmaz, és kevesebb az előrehaladott kórral együtt járó betegség.