Időmérő más szerepben.

A digitális órák, időkijelzős okostelefonok világában a hagyományos, mutatós vekkereknek mintha leáldozott volna. Ki lát mostanában olyan embert, aki zsebórát húz elő, hogy megnézze, mennyi az idő? A 16. században elterjedt szerkezet már csak muzeális darab, valami, ami legfeljebb a dédipapa fiókjában porosodik.

Egy görög művész, Gregory Grozos azonban úgy véli, kár lenne veszni hagyni a zsebórák szépségét, értékét.

A Micro nevű céget alapító Grozos ilyen időmérők felújításával, átalakításával foglalkozik. Miniatűr, mágikus világot képzel el, és rendkívüli aprólékossággal felépíti azt.

Az inspirációt a klasszikus mesékből, fantasztikus novellákból és a steampunk nevű, alternatív művészeti szubkultúrából meríti.

Magukat az órákat régiségboltokban, bolhapiacokon szerzi be. A munka rendkívül időigényes, sokszor napokat, heteket vesz igénybe a darabok beillesztése. Lenyűgöző megfigyelni az apró részleteket a kész műveken, a parányi embereket, könyveket, bútorokat, fákat az óraüveg mögött. Mintha egy egész univerzumba pillanthatnánk bele, feltárul előttünk a művész képzelet elvarázsolt erdőkről, titokzatos világokról, őrült tudósokról.

Lehet, hogy az átalakított órák az eredeti funkciójukat így nem töltik be, de értékes darabjai lesznek az emlékezésnek, nosztalgiázásnak, segítségükkel visszarepülhetünk az időbe és óvhatjuk a családi kincseket is.