Tájékoztató ábrák.

Úgy tűnik, hogy nem néhány napra, de talán néhány hétre kell berendezkednünk úgy, hogy otthon maradunk és megpróbálunk gondoskodni a mindennapi élelmünkről. Fontos, hogy minél kevesebbet menjünk boltba (65 év felett lehetőleg egyáltalán ne, hanem kérjünk segítséget a bevásárlásban), és hogy úgy vásároljunk, hogy változatosan tudjuk étkezni.

Az idősebb korosztály egyébként is gyakorlott a beosztásban és a tudatos vásárlásban. Mégis nehéz azzal szembesülni, hogy sokan pánikszerűen felhalmoznak termékeket, ami minket is arra ösztönözhet, hogy hasonlóan cselekedjünk.

A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

A szakértők célja, hogy a legfontosabb információk gyorsan és közérthető formában minél több emberhez eljussanak. Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni? Az elkészült anyag ezekben a kérdésekben segít támpontokat adni.

Kép: napitaptudas.blog.hu

A szakemberek szerint érdemes készülni egy kb. kéthetes időszakra, de vásárláskor gondoljunk arra, hogy mások is szeretnének áruhoz jutni. Nem kell tehát 40 kg lisztet vagy húst felhalmozni, mert akadozhat így az ellátás, másrészről ránk rohadhat később a termék, hiszen ez nagyon hosszú ideig elegendő. Ugyanakkor most is lényeges, hogy változatos étkezésre készüljünk, ügyeljünk a rostbevitelre, együnk zöldséget-gyümölcsöt, teljesértékű gabonát, tejterméket is. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Tudnunk kell arról, hogy ilyenkor az érzelmi evés kockázata is megnő, amit a stressz, szorongás, magány, unalom, szomorúság, harag egyaránt okozhat.

Kép: napitaptudas.blog.hu

Most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy lehetőleg ne pazaroljunk el élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztónk kapacitását, akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetnek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba.

Kép: napitaptudas.blog.hu

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a félelemkeltés helyett valós szakértői információkat és segítséget kapjanak az emberek. A remek tájékoztató neves szakemberek segítségével, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság lektorálásával készült.