Különleges kúra.

Nyakuknál fogva lógó emberek: sokan még nézni sem bírják a különös tornagyakorlatokat. A kínai nyugdíjasok közül azonban egyre többen ezekkel az életveszélyes mutatványokkal kúrálják a hátfájásukat.

A bizarr torna rendkívül népszerűvé vált az idősödő ázsiaiak körében. Az elmúlt években tucatnyi fotó és videó került fel a netre is, fákról lelógó nyugdíjasokról.

A nyakhoz erősített speciális hám másik vége egy fához vagy szabadtéri tornaeszköz fémrúdjához kapcsolható. A különleges eszköz segít abban, hogy akár előre-hátra vagy akár körkörösen lengedezni is tudjunk.

Sokan állítják, hogy ez a torna szüntette meg a hátfájásukat, már nincs is szükségük gyógyszerekre. Állítólag a pozíció olyan kényelmes, hogy még szundikálni is lehet benne.

A nyakhám feltalálója Sun Rongchun, aki 2017 körül kezdte használni a nyakfájdalmai csökkentésére. Annyira elégedett volt az eredménnyel, hogy elkezdte másoknak is ajánlani. Az ellentmondásos fitnesz trend tehát az 57 éves férfi nevéhez köthető.

A nyaknál fogva történő lógás segít abban, hogy megnyújtsa a gerinc- és nyakcsigolyákat, így kevesebb nyomás jut az idegekre. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy nem okoznak komoly sérüléseket, akár bénulást is ezek a gyakorlatok.

Az emberi nyak biztonságosan max. 25 kg-os súlyt bír el, ezért hosszabb ideig ennek a többszörösét elviselni, ráadásul mozgatás közben nem a legegészségesebbnek tűnő mutatvány. A követők ennek ellenére esküsznek a rendhagyó gyógymódra.