Tömjénfelhőben úszó zarándokok.

A spanyolországi Santiago de Compostela-ban található székesegyházban rendkívül érdekes és különleges füstölőt őriznek. Annyira egyedi, hogy saját neve van: Botafumeiro. A világ minden tájáról özönlenek ide a hívek, hogy működésben láthassák.

El botafumeiro compostelano

A füstölő (latin neve thuribulum) általában egy fém kehely, amit a keresztény templomokban szoktak mise közben használni. A fém- vagy kerámia tégelyben faszenet égetnek, tömjénnel együtt, ami édes-illatos aromát biztosít. A füstölő fémláncon csüng alá magasról, miközben leng a levegőben, így szétosztva az égő szén és a tömjén illatát.

A Botafumeiro vélhetően a legnagyobb füstölő a világon.

Az 1,6 méter magas kehely 53 kg-ot nyom. Amikor megtöltik faszénnel, több mint 100 kg lehet a súlya. A központi kupolában függesztik fel, 20 méter magasan, egy komplex rendszert használva, 8 vörösruhás férfi kezeli a köteleket és csigákat. Amikor még elérhető közelségben van, erős lökést kap, amitől magasabbra emelve egyre gyorsabban forog. Fenn már egy 65 méter átmérőjű íven, 68 km/h sebességgel leng, sűrű tömjénfelhőket kibocsátva.

Botafumeiro

Annyira hipnotikus a látvány, hogy állítólag egyes zarándokok elképesztő összegeket hajlandóak fizetni egy privát füstölésért.

A tradíció a 11. századra nyúlik vissza, azt a kellemetlen testszagot akarták így eltüntetni, ami a zarándokokból áradt, akik napokig tartó gyaloglás után érkeztek ide izzadtan, mosdatlanul. Hitték, hogy a füst betegségtől védő hatással bír, a járványok és ragályok korában. A tömjén maga is szimbolikus, áldozati felajánlás az istenségek felé.

El botafumeiro compostelano

A 15. században XI. Lajos új füstölőt rendelt ezüstből, ezt azonban Napoleon seregei ellopták 1809-ben, a spanyol függetlenségi háború alatt, úgyhogy 1851-ben egy sárgaréz füstölővel pótolták.

Bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés, hogy nem veszélyes ez a fejek fölött lengő, 100 kg-os szerkezet? Valóban az és sajnos számtalan esetben balesetet okozott már, például amikor a kötél leszakadt vagy a forró szén a padlóra ömlött. 1499-ben egy alkalommal Aragóniai Katalin hercegné épp az esküvőjére utazott, amikor betért ide, és a ceremónia során a füstölő kirepült az ablakon. Szerencsére akkor senki sem sérült meg.