Elkerülhető az Alzheimer-kór?

A gomba igazi mostohagyerek a konyhában: keveset fogyasztjuk és akkor is azt kérdezgetjük, hogy van-e benne egyáltalán valamilyen tápanyag.

Pedig a tudósok szerint a gomba lehetne a tányérunk szupersztárja. Nagy mennyiségben tartalmaz két vélhetően öregedésgátló antioxidánst, de ez még nem minden.

Egy új tanulmány szerint a Szingapúri Egyetem kutatói 6 éven keresztül folytattak vizsgálatokat. Ezek alapján pedig azt tapasztalták, hogy azoknál a szenioroknál, akik heti két adag gombaételt fogyasztottak, fele annyi eséllyel alakult ki enyhe kognitív károsodás azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál kevesebbszer ettek gombát. Az adagot is meghatározták: egy porció kb. ¾ bögre főtt gombát jelent, ami kb. 150 grammot nyom.

A kapcsolat nem függött a kortól, nemtől, iskolázottságtól, dohányzástól, alkoholfogyasztástól, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, szívproblémáktól, fizikai vagy társadalmi aktivitástól.

Az enyhe kognitív károsodás a szellemi képességek kisfokú, de észrevehető romlásával jár, ideértve a memóriát és a gondolkodásbeli képességeket. Azok, akiknél ez a betegség kialakul, sokkal veszélyeztetettebbek az Alzheimer-kórra vagy demenciára, egyfajta előszobája ez a súlyosabb mentális betegségeknek.

2011 és 2017 között végezték a vizsgálatokat, és több mint 600 kínai szenior adatait elemezték; ők mind 60 év felett voltak és Szingapúrban éltek. Hatféle gombát elemeztek, többek között a siitake-t, de a kutatók kiemelik, hogy vélhetően hasonló hatással bírnak más, nem vizsgált gombafajok is.

A jótékony hatás vélhetően egy olyan anyagnak köszönhető, amely szinte mindegyik fajban megtalálható.

Ez az összetevő az ergotionein (ET), egy különleges antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő hatással is bír, és az emberi szervezet nem tudja önmaga előállítani. Ezért kívülről szükséges bevinni, az egyik fő forrása pedig nem más, mint a gomba.

Természetesen további vizsgálatokra van szükség, hogy az ok-okozati összefüggéseket mélyebben is feltárják. Az viszont már most biztosnak látszik, hogy megéri több gombát beiktatni az étrendünkbe!