Várakozás hónapokig.

A türkiz killi az egyenlítői Afrika időszakosan feltöltődő tavaiban honos halfaj. Ez az élőlény képes arra, hogy visszatartsa a fejlődését még embrió korban, a sejt- és szövetnövekedés ideiglenes megállításával pedig akár meg is duplázhatja az élettartamát, ami 4-6 hónap lehet.

A jelenség neve diapauza, ez egyfajta túlélési mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy az állat a születését a körülmények függvényévé tegye.

Az élőhelyén ugyanis ritkák és kiszámíthatatlanok az esők, emiatt sokszor hónapokig csak a kiszáradt tómederben várakoznak a peték.

Egy új tanulmány szerint az embriók nem öregednek, amíg ebben az állapotban „várakoznak”. A Science-ben megjelent felfedezések most új utakat nyithatnak az öregedéskutatásban.

A halak rövid életideje lehetővé teszi a tanulmányozásukat. A fiatalabb egyedek élénk, az idősebbek halványabb színűek.

A tanulmányt jegyző Stanford Egyetem kutatói a mechanizmus genetikai programozását akarják megismerni abban a reményben (is), hogy ez segíthet az emberek öregedésének késleltetésében, vagy különféle öregedésgátló kezelések kidolgozásában.

A természet (vagy legalábbis egyes élőlények) képesek megállítani az időt. Érthető, hogy mi, emberek is szeretnénk megismerni a titkot. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az állapot nincs hatással a hal későbbi élettartamára, növekedésére vagy termékenységére.

A hal akár 5-24 hónapon keresztül képes felfüggeszteni a fejlődését. Emberi évekre átszámolva ez azt jelenti, hogy ha mi valami hasonlót tudnánk produkálni, akkor egy 80 éves ember élethossza akár 160-400 évre is kitolódhatna!

Az eddigi vizsgálatok szerint a kis halak szívet, izmot és agyat is fejlesztenek a nyugalmi fázis előtt.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a diapauza egy passzív fázis – semmi sem történik. Azonban az új megfigyelések szerint mégsem annyira passzív ez a fázis, mint gondoljuk, sőt, bizonyos fehérjék bőségben termelődnek ilyenkor.

A rossz hír az, hogy ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak. Bizonyára jó néhány év eltelik addig, amíg megismerjük a titkot.

Kép: Max-Planck-Gesellschaft