Előtörő emlékek.

A 81 éves Paul Harvey tavaly szeptemberben vált ismertté, amikor fia, Nick rögzítette, ahogy a férfi négy hangjegyből egy kétperces darabot improvizál. A felvétel felkerült a Twitterre, de a történet még korántsem ért véget.

Nick azt szerette volna bemutatni, hogy a zenei képességek még a memóriavesztés ellenére is megmaradnak. Miután a felvétel eljutott a BBC Filharmonikusokhoz, ők online keretek között, otthonról együtt játszották el a darabot Paul-lal. A TV nézők egy emberként váltak Paul rajongójává, miközben a férfi Sussex-i otthonában vezényelte a csapatot. Az előadás a demenciával küzdő betegek számára jótékony célokat szolgált.

Egy évvel később pedig Paul meghívást kapott a zenekartól, élőben is találkozhattak. Az idős férfi érzelmes délutánt töltött a zenészekkel, közösen muzsikáltak is.

Paul, az egykori zenetanár és zongorista varázslatos élménynek nevezte az estét.  Úgy érezte, újra él, szinte el sem akarta hinni, hogy a zenekar az ő zenéjét játszotta, miközben ő maga vezényelt.

Paul egyébként zeneszerzőként kezdte a pályafutását. Amikor viszont az idősebb fia, Nick megszületett, úgy döntött, hogy inkább zenetanárként dolgozik tovább. 20 éven át tanított. Sajnos 5 évvel ezelőtt egy otthonba került, mivel az állapota miatt állandó felügyeletre szorult.

A család szerint ez az utazás olyan volt, mint egy álom, egy testen kívüli élmény. Az édesapa napokig emlékezett arra, hogy mi történt annak ellenére, hogy a rövidtávú memóriája pillanatok alatt darabokra hullik.

A zene fontos része a demenciával küzdők terápiájának. Ha a megfelelő időben felcsendül a megfelelő zene, az egészen elképesztő hatást képes kiváltani. Már a zenehallgatás is elősegíti az emlékezést.

Pault valósággal katalizálta az eset, újra aktívvá vált, visszatért az életbe. Most sokkal többet játszik a zongorán, mint az elmúlt 8 évben bármikor. Felemelő előadás részese volt, nem is lehet könnyek nélkül végignézni.

Kiemelt kép: SWNS