Szívós túlélő.

A Hildesheimi Katedrális külső falai mellett óriási rózsabokor nő. Nagy idők tanúja ez a növény, ami a mendemonda szerint már 1000 éves is elmúlt. A legenda úgy szól, hogy a város addig nem hanyatlik, amíg a rózsája él. A II. világháborúban a bombázásokban ugyan megsérült az épület és megégett a bokor is, a gyökerekről azonban újra kihajtott a növény. A romok alól feltörő hajtások reményt adtak és hamarosan a katedrális is újjáépülhetett.

A németországi Hildesheim városában található katedrális a Hildesheimi Egyházmegye székhelye, amelyet 815-ben alapított I. (Jámbor) Lajos frank király. Eredetileg egy kis bazilika volt két kerek toronnyal, a Szent Cecíliához címzett kápolna mellett. A jelenleg szerkezettel 872-ben építették meg.

A legenda szerint Lajos az erdőben vadászott, amikor elkeveredett vadásztársai mellől, és szem elől tévesztette a vadat és a lovát is. Kürtjével megpróbált segítséget hívni, de senki sem válaszolt. Eltévedve és egyedül úszott át a folyón, majd gyalogolt egész nap, amíg egy kis halomhoz nem ért, amin egy rózsa nőtt: az ősi szász istennő, Hulda jelképe.

A király elővette a Szűzanya relikviáit és imádkozott a megmeneküléséért. Nem sokkal ezután az uralkodó mély álomba zuhant. Amikor felkelt, észrevette, hogy a halmot ragyogó hó borítja, annak ellenére, hogy nyár közepe volt épp. A rózsák pedig ontották a virágokat. A relikviákat a rózsabokor között megfagyva találta. A király úgy vélte, hogy az istenség egy jelet küldött neki azáltal, hogy megrázta az ágyát, üzenve, hogy a Szűzanyát kell a jövőben tisztelnie helyette.

Huldát hófehér ruhás hajadonként szokták ábrázolni. Ő a női mesterségek védelmezője, a vadonhoz és a télhez is kötődik és amikor havazik, úgy tartják, hogy kirázza a tollpárnáját. Amikor az alattvalók végül megtalálták a királyt, ő megígérte, hogy a Szűznek emeltet egy katedrális a rózsánál, ami azóta is virágzik.

A legenda másik változata szerint az uralkodó a vadászat közben elvesztette dédelgetett ereklyetartóját és megfogadta, hogy kápolnát emeltet ott, ahol megtalálja. Végül egy vadrózsa ágain bukkant rá.

A vadrózsa pedig napjainkra mintegy 10 méter magasra nőtt. A dokumentumok szerint legalább 700 éves (de sokan legalább ezer évesnek tartják), ami vélhetően a világ legidősebb rózsabokrává teszi.

Képek a híres rózsabokorról: en.wikipedia.org

A kiemelt kép illusztráció.