Újragondolt időskor.

Akár Kaliforniáról, akár Zanzibárról beszélünk, úgy tűnik, hogy egyre hosszabb életet élhet minden földlakó. Nem csak a várható élettartam növekszik, de eltűnőben van a nemek közötti különbség is e téren – derült ki a spanyolországi Alcalá-i Egyetem kutatóinak vizsgálatából. A tanulmány eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban publikálták.

A fizikai munkák egyre biztonságosabb munkakörülményei azt eredményezik, hogy kevesebb férfi veszti annak következtében életét, a szakértők mégis szkeptikusak. Szerintük genetikai okai vannak annak, hogy a férfiak várható élettartama sosem fogja utolérni a nőkét, az Y kromoszómájukhoz kötött magasabb kockázatú, halálos betegségek miatt.

Az élettartam terén a legtöbb országban növekedés volt tapasztalható az elmúlt két évszázadban a begyűjtött adatok alapján.

A születéskor várható élettartam mellett 8 másik halálozási mutatót vizsgáltak.

A kutatók 5 csoportba rendezték az országokat a halálozási adatok és a megélt életkor alapján, az 1990 és 2010 közötti adatok mind az 5 klaszterben növekvőnek mutatták a várható élettartamot, a nők-férfiak közötti eltérést pedig csökkenőnek. A kutatók kiterjesztették a modelljüket a várható tendencia előrejelzésére és 2030-ig és növekedést találtak.

Noha minden területen növekedést jeleztek, Afrika kiemelkedett, a legjelentősebb javulást mutatta a mortalitási adatokban.

A nemek közötti szakadék szűkülését azzal is magyarázzák, hogy javultak a fizikai munkát végző férfiak kilátásai, mivel az arra jellemzőnek mondható káros életmód eltűnőben van.

A számok világosan mutatják az öregedési folyamatok növekedését a világban az elmúlt 30 évben, még a legjobban teljesítő magas jövedelmű országok is fejlődést mutatnak, noha esetükben a javulás üteme az idővel lelassul.

Mivel az egyes népeknek egyre nagyobb és nagyobb része éri el a 70-es, 80-as, sőt 90-es éveit, az emberiségnek hamarosan újra kell gondolnia az öregedésről alkotott elképzeléseit és az idősekre nem pusztán úgy gondolni, mint gondozandó bábukra, akik egész nap egy fotelben üldögélnek.