Fiatalabb, mint a tényleges kora.

Szeretne 6 évvel tovább élni? Akkor jó hírünk van! Egy új tanulmány során a Columbia Egyetemi Orvosi Intézet kutatói 6500, eltérő háttérrel rendelkező felnőtt vizsgálatát folytatták le, hogy megállapítsák, mindez miként lehetséges.

A szív- és érrendszerrel való törődés fontos, mert ehhez számtalan betegség kapcsolódik. Az alapvető 8 szokás: egészséges alvás, a dohányzás mellőzése, rendszeres fizikai aktivitás, egészséges étrend, egészséges testsúly, egészséges vércukor-, koleszterinszint és vérnyomás. Azok, akik ezeket az alapelveket betartják, átlagosan 6 évvel bizonyultak biológiailag fiatalabbnak a tényleges életkoruknál.

A lelassult biológiai öregedés nem csak a krónikus betegségek pl. szívbetegségek kisebb kockázatával jár, de a hosszabb élettel is összefügg.

Az egészségesebb szív- és érrendszer összefüggésben állt a lelassult biológiai öregedéssel, azaz a biológiai korral. Dózisfüggő kapcsolatot is találtak: ahogy a szív egészsége javult, úgy csökkent a biológiai öregedés.

A 8 alapszabály betartása lassíthatja a testünk öregedési folyamatait és számtalan előnnyel jár.

Az eredmények alapján ez oda-vissza működik, a rosszabb állapotú keringési rendszerrel rendelkezők gyorsabban öregedtek.

A jó szív- és érrendszeri egészségű betegek átlagéletkora 41 év volt, az átlagos biológiai koruk 36 évnek bizonyult, a rossz állapotú keringési rendszerrel rendelkezők átlagkora 53 év volt, de az ő biológiai koruk 57 évnek mutatkozott. A kutatók ezekhez a következtetésekhez a résztvevők tényleges életkora mellett az anyagcserére, gyulladásokra, szervműködésre vonatkozó kilenc vérmarker adatait vették figyelembe.

Ezek az eredmények segítenek megérteni a kronológiai kor és a biológiai kor közti kapcsolatot és arra is jobban rávilágítanak, hogy az egészséges életmódbeli szokások miként járulnak hozzá a hosszabb élethez. Az egy dolog, hogy tovább szeretnénk élni, de emellett az is fontos, hogy a plusz éveket minél jobb minőségben élvezhessük.