Ősi táplálék.

Az amaránt a maják tápláló, ősi növénye, levele és magja egyaránt fogyasztható, utóbbi pörkölve, vagy pattogtatva a legfinomabb.

A ma már szuperélelmiszernek tartott növényt egykoron a maják, az inkák és az aztékok termesztették.

Amikor a spanyol hódítók megérkeztek az Újvilágba, az amaránttermesztőket megfenyegették, mert a növényhez fűződő spirituális kapcsolat nem volt a kereszténységgel összeegyeztethető. A közép-amerikaiak azonban nem feledték ezt a növényt, talán most jött el az idő, hogy élelmiszerként az egész világban ismert legyen.

Az amaránt kiváló aminosav forrás (9-félét tartalmaz), de számos más kulcsfontosságú ásványi anyag megtalálható benne, például vas és magnézium. Rendkívül gazdag vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és kalciumban. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében, illetve magas rosttartalma miatt a székrekedés kezelésében is hatásos.

Az amaránt valahol a magok és a gabonanövények között félúton helyezkedik el, glutént nem tartalmaz.

Az amaránt először az 1970-es években jelent meg az üzletek polcain, az azóta eltelt évtizedekben pedig komoly teret hódított. Napjainkban megtalálható a szépségipar termékeiben, illóolajokban, egészséges élelmiszerekben is.

Az Amaranthus nemzetségnek közel 75 tagja van, néhány fajt levélzöldségként termesztenek, másokat dísznövényként nevelnek. A mutatós virágokkal rendelkező fajok mellett egynyári gyomok is akadnak, ezeket inkább a disznóparéj elnevezéssel illetik.

A közép-amerikaiak a tradicionális termesztés során a legjobb növényekről magot fognak, ennek eredményeként pedig igen ellenálló fajták alakultak ki.

Akadnak olyan szervezetek is, például a Qachoo Aluum Guatemalában, amelyek nem csak magokat árulnak, de segítséget is adnak a bennszülötteknek abban, hogy gyakorlati oktatás mellett visszanyerjék az élemiszerbiztonságot az ősi módszereken keresztül.

A visszaszerzés egy fontos szó, korábban ugyanis kifejezetten üldözték az amaránt termesztését, felégették a maják földjeit. A lakosok földbe temetett titkos üvegekbe tették a magokat, amelyek csak a két évtizedes háborúskodást követően kerültek újra elő.

A Qachoo Aluum a konfliktusok nyomán született, 24 guatemalai falu 400 családjának köszönhetően, akik minden évben az USA-ba utaznak, hogy megosszák az ősi tudást az ott élő leszármazottakkal.

Az amaránt teljes mértékben megváltoztatta a közösség családjainak életét, nem csupán gazdaságilag, de spirituálisan is. A magcsere nagyon szoros kapcsolatot jelent, szinte olyan, mint egy valódi rokonság.

Ez az ellenálló, tápláló növény alkalmas arra, hogy az egész világon fontos élelemmé váljon. Jól tűri az aszályos, száraz időszakokat, fenntartható módon termeszthető, miközben a vidékfejlesztést is elősegíti.