2020. július 1-jétől lép életbe az új szabályozás.

2020 nyarán újra változnak a nyugdíj melletti munkavégzés szabályai – adta hírül a hvg.hu. Az eredeti szabályozás szerint arról volt szó, hogy a nyugdíjjárulék alapját képező keresetnél a minimálbér 18-szorosa az az éves kereseti határ, amely alatt bárki dolgozhat nyugdíj mellett is. Ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától az év végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Mint arról a lap beszámol: 2019-től az öregségi nyugdíjasoknak már csak a munka törvénykönyvén kívüli jogviszonyokban szerzett jövedelem után kell járulékot fizetniük, vagyis csak ezek a pénzek számítanak bele a határértékbe.

Azonban 2020. július 1-jétől újabb változás jön.

Az új törvény szerint az öregségi nyugdíjas a nyugdíj melletti keresőtevékenységei után – függetlenül azok formájától – nem válik biztosítottá és e keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot, vagyis nem kell majd egyáltalán figyelembe venni a határérték kiszámolásánál.

Így aztán 2020. június 30-ig továbbra is szüneteltetni kell a kedvezményes nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíj mellett szerzett nyugdíjjárulék-köteles keresetek elérték vagy meghaladták a határösszeget.

Az e jogcímen szüneteltetett nyugdíjak újrafolyósításáról 2020. július 1-jétől hivatalból intézkedik a nyugdíjfolyósító szerv.

Forrás: hvg.hu