Vérünk cukorszintjének jelentős szerepe az életünkben.

A szervezetünkben termelődő inzulin gondoskodik a vércukorszint optimálisan tartásáról. Ha ebből a hasnyálmirigyben nem termelődik elegendő mennyiség, vagy a szervezet nem tudja rendesen felhasználni, akkor beszélhetünk cukorbetegségről.

A vércukorszint egészséges esetben ébredés után (éhgyomorral) 3,9-6,1 mmol/l között mozog.

Emelkedett vércukor szint, ha az éhgyomri vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l között van, de a cukorterhelés után (cukros folyadék fogyasztása után két órával) a normális tartományon belül marad.

Az egészséges és a diabéteszes szint között helyezkedik el az úgynevezett csökkent glukóztolerancia, ilyenkor az éhgyomri mérés 6-7 mmol/l közötti értéket mutat és a cukorterhelési vizsgálat 7,8-11,0 mmol/l közé esik.

Az ébredés után 7 mmol/l és afölötti, illetve a cukorterhelés után 11,1 mmol/l vagy afölötti érték már cukorbetegségnek számít és kezelést igényel.

Sokszor tünetszegényen jelentkezik, így sokan csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor már nagyobb a baj. Érdemes odafigyelni az enyhébb figyelmeztető jelzésekre is a szervezetünktől, ami lehet az elhízás vagy hirtelen fogyás, fáradtság, gyakori vizelési inger, visszatérő fertőzések, lassan gyógyuló sebek, zsibbadó végtagok, száraz bőr, állandó szomjúság, és a homályos látás is. Ezen tünetek jelentkezésekor feltétlenül keresse fel orvosát és méresse meg a vércukorszintjét!

A kényes egyensúly másik véglete a rendellenes alacsony vércukor, azaz a hipoglikémia. Ez előfordulhat, ha az ember nem eleget vagy nem időben eszik, esetleg túl sokat mozog az energiabevitelhez képest, vagy rosszul van beállítva a pótolt inzulinmennyisége. Ilyenkor hirtelen fellépő erős éhségérzet, fejfájás, szorongás, remegés, zavartság, esetenként ájulás vagy kóma is jelentkezhet, ezért nagyon fontos az azonnali cukorpótlás!

Akinek nincsenek tünetei, annak is érdemes részt vennie rendszeres szűrővizsgálatokon, hogy az esetlegesen lappangó problémák idejében kezelhetőek legyenek!

Forrás: Cukorbetegközpont