A természet temploma.

1852. június 25-én született katalán építész. Édesapja rézműves volt. Ő maga a 1863-tól a reusi egyházi középiskolában tanult, majd édesapjával Barcelonába költözött, ahol építészeti előkészítő tanfolyamra járt. 1873-ban kezdte meg építészeti tanulmányait az Arquitectura de la Escuela Provincial de Barcelona (a barcelonai építészettudományi iskola) intézetében. Már az egyetem alatt számos építész műszaki rajzolójaként dolgozott, hogy a tanulmányait fizetni tudja.

Fotó: Pau Audouard Deglaire/Wikimedia Commons

Életében fontos esemény volt, amikor megismerkedett Eusebi Güell i Bacigalupi gróffal, ő lett ugyanis több munkájának megrendelője.

1882-ben lerakták a Sagrada alapkövét, a következő évben főépítészévé őt nevezték ki.

Az eredeti tervek koncepcióját jórészt megváltoztatta. A keleti szárny 1891 és 1900 között, a nyugati szárny már posztumusz, 1954 és 1985 között épült. Ma is emelkedő tornyai közül a legmagasabb (az eredeti tervek szerint) 170 méteres lesz. A mai építészek a spanyol polgárháborúban megsemmisült, és a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folytatják a zseniális művet, az organikus építészet csúcsát.

A templom máig befejezetlen, a tervek szerint Gaudí halálának 100-dik évfordulójára (2026) fog teljesen elkészülni.

1926. június 7-én Gaudít elgázolta egy villamos és három nap múlva meghalt. A Sagrada Família kriptájába temették, pápai engedéllyel.