A bőr rugalmassága, feszessége a kor előrehaladtával csökken.

A test öregedése természetes folyamat, melyet megakadályozni sajnos nem lehet, de késleltetni igen.

Az érett bőr kifejezést általában a klimax körüli és utáni korosztályra használjuk. A pontos kor genetikailag változó, általában 45-55 év között kezdődik. Az érett bőr többnyire száraz, zsír- és vízhiányos, még akkor is, ha fiatalabb korban inkább zsírosabb is volt. “Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát” tartja a mondás, mely a szépségápolásban is igaz, ha gondosan ápoltuk bőrünket 30-as, 40-es éveinkben, a bőröregedési tünetek megjelenése évekkel kitolódik. Érdekesség – és egyben a természet bölcs igazságszolgáltatása -, hogy leglassabban a fiatal korban problémás, zsíros-pattanásos bőr öregszik, míg leggyorsabban a száraz, zsír- és vízhiányos bőr.

50 éves kor – milyen változást hoz a bőrápolásban?

Nézzük át általánosan, milyen változások történhetnek bőrünkkel a menopauza környékén. Az egyéni tünetek igen széles skálán mozoghatnak, mivel nagymértékben függenek attól, hogy fiatal korban milyen bőrtípussal rendelkeztünk, hogyan és mivel ápoltuk, milyen volt és milyen most az életvitelünk.

  • csökken a faggyútermelődés, ezért szárazabbá, petyhüdtté válik a bőr
  • nedvességmegtartó képessége csökken
  • csökken a bőr rugalmassága, feszessége
  • a bőr érdessé, fakóvá válik
  • érzékenység, pirosodás jelentkezhet
  • korpázó hámlás és bőrpír is előfordulhat,
  • elkezdődhet a mély ráncok kialakulása
  • megjelennek az idősebb korra jellemző pigmentfoltok kézen, arcon

Ránctalanítás 50 felett – mit tudunk tenni otthon?

A fenti tünetek többsége – amennyiben természetes bőröregedés áll a háttérben – késleltethető, illetve szakszerű kezeléssel visszafordítható.

Életmód

Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az étrendre és a mozgásra! Tartózkodjunk többet a szabadban, például kertészkedjünk vagy sétáljunk!

Igyunk több gyógynövényteát, csipkebogyóteát, tiszta vizet. Érdemes mérni a napi vízfogyasztást, mert a test már kevésbé jelzi szomjúsággal a folyadékhiányt. A ráncosodás egyik fő oka a külső-belső vízhiány!

Csak pozitívan!

Tudományos kísérletek igazolják, hogy a jókedélyű, optimista, pozitív emberek kevésbé ráncosodnak, mint a pesszimista, negatív beállítottságú társaik. Az arckifejezésünk, az arcizmaink feszülése, illetve elernyedése is nagy szerepet játszik bőrünk állapotában. A mindennapi stressz kiül az arcunkra is, ezért ha megtehetjük, rendszeresen járjunk el masszázsra, relaxáljunk, sétáljunk a természetben, folyóparton, tóparton. Minden nap találjunk valami pozitívat, amiért hálásak lehetünk! A belső szépség az arcunkon is rajta hagyja ragyogó lenyomatát.

Kérjük kozmetikus segítségét!

A rendszeres kozmetikai masszázs segít megtartani a bőr feszességét. Forduljunk vegyszermentes, hatóanyagban gazdag natúrkozmetikumokkal dolgozó kozmetikushoz! Egy jó szakember, a megfelelő hatóanyagok mélyebbre juttatásával éveket fiatalíthat arcunkon.

Fényvédelem

A fényvédő krémek használata napi szinten kötelezővé válik, így csökkenthető a pigmentfoltok kialakulása és terjedése.

Arctisztítás

Az első és legfontosabb lépés a bőr szépségének megőrzéséhez, ehhez gyengéd tenzideket tartalmazó arctisztító tejet és hidratáló tonikot használjunk. A szappant kerüljük, mert a csökkent faggyútermelődéssel rendelkező bőrt még jobban szárítja.

Rendszeres bőrradírozás

40 éves kor felett kötelező, újjáéleszti, frissíti bőrünket. Használjunk gyümölcssavakat, hibiszkuszt, enzimeket tartalmazó peelinget!

Krémek, szérumok

Korunknak és bőrünknek megfelelő krémeket használjunk! Hiába működött az elmúlt 10 évben jól egy kozmetikum, az érett bőr számára másfajta, tápanyagban és hatóanyagban gazdagabb, bőrregeneráló krémet érdemes választani.

Minden esetben nézzük meg a kozmetikum összetételét, csak tiszta alapanyagokból készült natúrkozmetikumot kenjünk magunkra, megbízható gyártótól vásároljunk. Használjunk liposzómákba zárt bőrszerkezet-javító hatóanyagú szérumokat, krémeket, melyek ceramidokat is tartalmaznak. A liposzómák mélyebbre juttatják a hatóanyagokat, melyek képesek a bőr struktúráját megerősíteni, fokozni a vitalitást. A bőrápolási rutinba antioxidánsban, Q10-ben, karotinoidokban gazdag szérumokat is érdemes beépíteni kúraszerűen.

Cikkünk megírásakor a Herbsgarden Natural Cosmetics összefoglalóját használtuk.