Éjszaka a jeges sátorban.

Mike Keen nem mindennapi vállalkozásba fogott, amikor kajakba ült és fagyos, zord Grönland körül kezdett lapátolni. A férfi két különböző tudományos projektben vállalt részt, amelyek keretében Grönland déli részéről az északiig evezve 3000 km-t tesz meg.  A rettenthetetlen kajakos április 20-án indult útnak és a tervek szerint július végén, augusztus elején ér célba.

Útközben ürülékmintákat gyűjt tengeri emlősöktől, hogy azokban ellenőrizze a mikroműanyagok szintjét. Emellett ő maga csak grönlandi ételeket fogyaszt egy mikrobiom vizsgálat részeként.

Az út rengeteg kihívást tartogat az elszánt férfi számára. A kegyetlen hideghez is hozzá kell szokni, az éjszakák is durvák, amelyek után nehéz hajnalban indítani egy napot. Az út során végig grönlandi étrenden él majd,  az élelmet vadássza vagy gyűjtögeti és közben megfigyeli azt is, hogy mindez miként változtatja meg az élettani állapotát és a mentális jólétét. Az étrendje magas zsír- és fehérjetartalmú, mivel halat, fókát, rákokat és rénszarvashúst fogyaszt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mike Keen (@mikekeencooks) által megosztott bejegyzés

Az 53 éves séf egyébként az angliai Holton St Mary-ben él. Ehhez képest éles váltás, hogy most az útja során a zord, kietlen tájon kempingezik és a helyiek nagylelkűségére támaszkodik. Reggelente korán kel, magára ölti a többnyire vizes ruháit, majd 8 órán át kajakozik a fagyos vízben. Nem könnyű, de amikor már kint van a vízen, minden megy magától.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mike Keen (@mikekeencooks) által megosztott bejegyzés

A székletmintákat Gröndland fővárosába, Nuuk-ba küldi elemzésre. A saját mintáit egy csapat mikrobiológus analizálja, azt figyelik, hogy az étrend miként hat majd az emésztésére, testére és szellemére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mike Keen (@mikekeencooks) által megosztott bejegyzés