A gyászoló emléke.

Egy kivételes, i. sz. 1. századból való remekmű került elő egy római sírkamrából még 2000-ben. Az Itáliában felfedezett kamrában két elhunyt nyugodott: a római nemes asszony, Aebutia Quarta és fia, Carvilius Gemellus. Mindkét elhunyt maradványait virágfüzérek borították.

A fiú nyilvánvalóan nem sokkal az édesanyja előtt hunyt el, 18 évesen. Teste nagyon jól konzerválódott, vélhetően sérülés vagy mérgezés végzett vele. Az édesanya ujján egy szépséges gyűrűt viselt, amely aranyból és kvarcból készült, utalva a nő magas társadalmi pozíciójára.

Jelenleg a gyűrűt egy múzeumban (Museo Archeologica Nazionale di Palestrina) őrzik. Az aranypánt alapon hegyikristályokat rejt, amiket az ún. cabochon csiszolási eljárással políroztak fel domború hátú formára és magas fényűre. A megdöbbentően realisztikus portrét úgy vésték, hogy egy hologramszerű kép jött létre. Az arc Aebutia fiát rejti, akit a közelében temettek el.  Az ábrát itt nem a kő első felére faragták, hanem itt a kő hátuljára vésték, ami élethű, 3 dimenziós illúziós hatást kelt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Amazing Stories (@amazing_history4) által megosztott bejegyzés

A gyűrű vélhetően a fiú halála után készült, az édesanyát emlékeztette szeretett gyermekére, hordható formában mindig vele lehetett. Napjainkban a kézműves tudás, a gyász és az anyai szeretet szimbóluma.