Kivételes szárnyas.

Szomorú hírrel indult a 2024-es esztendő: kiderült, hogy Mogyoró (Peanut), a világ legidősebb tyúkja még december 24-én jobblétre szenderült 21 éves és 238 napos korában.

A matuzsálem hivatalosan 2023. január 28-án vált rekorderré, amikor 20 éves és 272 napos volt.

A szárnyast michigani otthonában érte a halál. Mivel közeli családtagként szerették, elvesztése mély űrt hagyott maga után.

A leghihetetlenebb pedig ebben a történetben az, hogy Mogyoró majdnem meg sem született.

21 évvel ezelőtt ugyanis a gazdája épp kidobni készült egy tucat rothadónak tűnő tojást az aligátor tavacskájába, mert a kotló tyúk otthagyta azokat. Az egyik tojásból azonban mintha vékonyka csipogó hang hallatszott volna. Szerencsére Marsi Parker Darwin meghallotta a második csipogást is, így észrevette, hogy egy pipi él, azonban nem bír kibújni a tojásból, mert képtelen áttörni azt. A gazdinak kellett világra segíteni az állatot, gyengéden lehúzva róla a tojáshéjat.

Az apróság egy tenyérben is elfért, annyira vékonyka és parányi volt.

A Mogyoró nevet is azért kapta, mert a mérete a többi tyúkénak a harmada volt. Akkor még senki sem gondolta, hogy ez a kis barna foltos madár 20, sőt 21 gyertyát is elfújhat majd a képzeletbeli tortáján.

@guinnessworldrecords Oldest living chicken 🐔 Peanut – 20 years 304 days 🇺🇸 #chicken #pets #bantam #guinnessworldrecords ♬ original sound – Guinness World Records

Mogyoró az élete során számtalanszor kotlott, rengeteg gyereke, unokája, dédunokája él jelenleg is a farmon. Az élete vége felé az egyik lányával, Millie-vel osztozott egy kalitkán, ugyanis az idős tyúk a házban élt újra. Sajnos Millie novemberben eltávozott, majd egy régi jó barát, Luna is elhunyt, akit egy öreg kakas cimbora, Benny követett.

Gazdája szerint ez a veszteség-sorozat is hozzájárult Mogyoró halálához. Marsi december 23-án éjjel a kezeiben tartotta a kedvencét, sőt még egy takaróba bugyolálva az ágyába is magával vitte a kis állatot. Mogyoró fejét gazdija vállára hajtva hajnali 5 körül végleg elaludt.