Vannak növények, amik nagyon hasonlítanak egymásra, viszont teljesen másként hatnak.
Míg az egyik egészséges és ízletes, a másik, formailag hasonlító társa mérgező. Az összetévesztésük végzetes is lehet! Ezért nagyon fontos, hogy közelebbről is megismerjük őket, akkor nem okoz problémát felismerni őket. Ám, ha valaki nem biztos a tudásában, akkor inkább kerülje az erdei nasizást! De a tudással felvértezhetjük magunkat és másokat is:
Áfonya- Boróka
A finom áfonya könnyen összetéveszthető a közönséges boróka hasonló lila bogyójával. Míg az előbbi nagyon is egészséges, az utóbbi bélpanaszokat, vesegyulladást, görcsöket vagy akár kómát is okozhat. Ha jobban megnézzük, a legszembetűnőbb különbség a levelek között van:
Petrezselyem – Bürök
A petrezselyem, vagy más néven fehérrépa igen kedvelt növény, a gyökere, a szára és a levelei is ehetők. A hozzá hasonlító foltos bürök vagy egyszerűen bürök, erősen mérgező, szervezetbe kerülése bénulásos halálhoz vezet. Míg az előbbi levelei illatosak (és valószínűleg ismerősek is), utóbbinál az elmorzsolt levelek kellemetlen illatúak.
Medvehagyma – Májusi gyöngyvirág
Az ízletes és közkedvelt medvehagyma megszólalásig hasonlít a májusi gyöngyvirág leveleihez, ami viszont erősen mérgező. Hányinger, elesettség, lassú szívverés, majd görcs és halál lehet a következménye, ha összekeverjük a kettőt. Megnehezíti a dolgunkat, hogy egy időben bújnak ki a föld alól, de segítségünkre lehet, ha megdörzsöljük a leveleket: a medvehagymánál intenzív fokhagymára emlékeztető illatot kell éreznünk, míg a gyöngyvirágnál nincs ilyen. A gyöngyvirág harangszerű fehér virágai fürtökben nőnek a szárra, s bár a medvehagyma virágzata is fehér, azok nem harang alakúak.
Forrás: wikipedia