Levi’s vagy sem?

Egy elsüllyedt hajóból, az óceán mélyéről került el az a farmernadrág, ami most rekordáron 114 ezer dollárért kelt el egy aukción.

A fehér, strapabíró bányásznadrág 5 gombbal rendelkezik és a denimnél könnyebb anyagból készült. Nincs egyezség abban, hogy ez a nadrág eredeti Levi Strauss modell-e és a modern blue jeans atyjának kezei közül került-e ki.

Levi Strauss hivatalosan 1873-ban, vagyis 16 évvel később kezdte meg ikonikus farmer gyártását, azonban már korábban is kiterjedt kereskedelmi hálózatot működtetett, mindenféle áruval. Egyesek szerint ez a nadrág egy nagyon korai változata a világhírű famerének.

A Levi’s cég történelmi felelőse azonban hangsúlyozta, hogy az eredetiségről szóló információk pusztán spekulációk. Ő maga nem hiszi, hogy bányászok öltözéke lenne és abban is biztos, hogy nem Levi’s nadrágról van szó. Egy aranyláz-szakértő viszont másként vélekedik, szerint ez is Strauss gyártmány, csak még a hőskor előtti időből.  Minden megváltozott: az anyagok, a termék elérhetősége, az előállítási technikák, a piaci terítés  1857 és 1873 között, amikor Strauss előállt a szegecsekkel megerősített zseb ötletével. A szakértő szerint a  farmert Strauss egyik alvállalkozója készítette.

Strauss egyébként marketingzseni volt, termékei a kaliforniai aranyrégió szinte minden üzletében ott voltak.  Jelenleg a világon páratlan ez a ruhadarab, mint az egyetlen ismert, az aranyláz időszakából származó munkásnadrág.

Fotó: apnews.com

Függetlenül az eredetiségétől, az nem kérdés, hogy a ruhadarab azelőtt készült, hogy a SS. Central America 1857. szeptember 12-én elsüllyedt egy hurrikánba keveredvén. A hajó San Francisco-ból tartott New York-ba Panamán keresztül. Az utasok először a nyugati parton az SS Sonora nevű hajóra szálltak, ami eljutott Panamába, majd vonatozást követően a tragikus sorsú hajón folytatták az útjukat. Az SS Central America fedélzetén utazók közül 425-en meghaltak és 153 főt sikerült kimenteni a hullámok közül.

A farmer, amely több mint 100 évig feküdt a mélyben olyan, mint egy időkapszula, feltár nekünk egy villanásnyit a múltból.

Kiemelt kép: apnews.com