Fogaink szervezetünk leghasznosabb eszközei közé tartoznak. Nem csupán az élelmiszerek megrágására (ami az előemésztés egyik lépése) használjuk őket, hanem a beszédben is fontos szerepet játszanak.

Nem mindegy tehát, hogy mit veszünk magunkhoz, hiszen a szánkba helyezett ételek és italok közvetlen hatással vannak fogaink és fogínyünk egészségére. Ha táplálkozásunk nem megfelelő, annak jelei szánkban is észrevehetőkké válnak.

Az alábbiakban a táplálkozás fogakra gyakorolt hatásáról lesz szó.

Ajánlott táplálkozási szokások

Személyes táplálkozási és kalóriaigényeinket korunk, nemünk, az átlagos fizikai aktivitásunk és egyéb egészségügyi tényezők határozzák meg. Habár éppen ezért lehetetlen egyetlen, mindenki számára ideális étrendet összeállítani, az alábbi általános táplálkozási elveket lényegében bárki alkalmazhatja saját életvitelében:

  • Gyümölcsök és zöldségek:
  • Ezek az élelmiszerek összességében a tálalt adag felét kell, hogy kitegyék.
  • Gabonák:
  • Az elfogyasztott gabonák legalább fele legyen teljes kiőrlésű. Ilyen például a zabliszt, a teljes kiőrlésű kenyér és a barnarizs.
  • Tejtermékek:
  • Válogasson az alacsony zsírtartalmú opciók közül, ha csak teheti.
  • Fehérje:
  • Próbáljon a zsírmentes fehérjeforrásokra koncentrálni, úgymint a halételekre, a szárnyashúsra (bőr nélkül), az alacsony zsírtartalmú marhahúsra és így tovább. Szintén remek fehérjeforrások a tojás, a babok és egyéb hüvelyesek is.

A fizikai egészség megőrzése érdekében a tudatos táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is fontos. Egy átlagos felnőttnek heti szinten nagyjából 2,5 óra aktív, közepesen intenzív testmozgásra van szüksége ehhez.

A nassolás hatása a fogak egészségére

A fogak megőrzése érdekében lehetőleg korlátozza az ételek és italok főétkezések közötti fogyasztását. Természetesen időnként nehéz megállni ezeket, azonban nem mindegy, hogy ilyen helyzetben mit vesz magához nassolnivaló gyanánt.

Sokan az édességekhez, chipshez és más kevésbé tápláló élelmiszerekhez nyúlnak, amelyek nagyban hozzájárulnak a fogszuvasodás kockázatához. Amennyiben ön is úgy érzi, hogy jól esne valami két étkezés között, akkor válogasson inkább a táplálóbb opciók közül – ilyenek például a joghurt, a sajt, a gyümölcsök, a zöldségek vagy a diófélék.

A fogakra káros élelmiszerek

Az „üres kalóriák” azok az élelmiszerek, amelyek minimális vagy semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, mégis nagy mennyiségű kalóriát visznek az ember szervezetébe. Ilyenek például a cukorkák (főleg a kemény, ragadós fajták, mint például a nyalókák vagy a karamell), az ízesített kekszek, a sütemények, a chipsek és egyéb népszerű nassolnivalók. Ezek az élelmiszerek nem kifejezetten táplálók, ellenben általában rengeteg cukrot tartalmaznak, amely ráragad a fogakra, és táplálékul szolgál a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

Az olyan cukros italok, mint például a szénsavas üdítők, a limonádék, a gyümölcslevek és a cukorral fogyasztott kávé és tea különösen veszélyesek lehetnek, hiszen lényegében egy cukros fürdőt jelentenek a fogak számára, ami különösen kedvez ezeknek a káros baktériumoknak.

Még egyes tápláló, hasznos élelmiszerek is károsak lehetnek a fogakra, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket. A paradicsomok és citrusfélék savtartalma például károsíthatja a fogakat védő zománcréteget, így érdemes ezeket étkezések során, nem pedig magukban fogyasztani.

Szintén érdemes vigyázni az aszalt gyümölcsökkel is, amelyek, habár egészségesek, könnyedén hozzáragadnak az ember fogaihoz.

Rossz táplálkozási szokások és a fogak összefüggése

Már több tanulmány is bizonyította, hogy a rossz táplálkozási szokások nagyban hozzájárulnak a fogak rossz állapotának kialakulásához. A rengeteg feldolgozott élelmiszer, a magas szénhidráttartalmú ételek, a cukros és a savak élelmiszerek mind hosszú távon meglehetősen károsíthatják a fogzománcot, amely később fogszuvasodáshoz, fogvesztéshez vezethet. Rendkívül fontos a helyes otthoni szájápolás és a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását. Amennyiben régen jártál fogorvosnál, vagy fogaid érzékenyek, lyukasak, irány a fogorvos! A Lévai Dental fogászatán szeretettel várnak téged és segítenek a fogszuvasodás elleni küzdelemben!