Tollas testépítők.

A Serama tyúkfajta a világ legkisebbje, de mindezt nem mondanánk meg a viselkedése alapján. Ha meglátunk egy ilyen pipit, ahogy kidüllesztett mellkassal pózol, még azt hihetnénk, hogy egy különlegesen harcos testépítő szárnyasba botlottunk.

Tenyésztése egészen az 1600-as évekre vezethető vissza, Malajzia Kelantan tartományában indult a fajta története. A jelenlegi vonal Wee Yean Een tenyésztő érdeme, aki az 1970-es években népszerűsítette, tőle származik a Serama név is Thaiföld királya, Rama után. A fajta majdnem kihalt a 2000-es évek elején tomboló madárinfluenza-járvány miatt. Szerencsére addig már a világ több országában megtalálható volt, így az USA-ban és az Egyesült Királyságban is, ami segített a nagy visszatérésében.

Fotó: Rsteagall/Wikimedia Commons

Napjainkban a fajta újra virágkorát éli, főként az ázsiai országokban, így például Vietnámban. A baromfirajongók kifejezetten versenyeztetési céllal tenyésztik őket, a Serama fajtánál a minél pompásabb megjelenés a cél. Ezen fajtának a pózolás a vérében van. A legjobb versenyzőket felkészíteni így is rengeteg idő és munka. A gazdik már a tojásból való kikelés után edzeni kezdik a pipiket, hogy a nyaki csigolyák ívesek legyenek, a madarak visszahúzzák a fejüket. Naponta legalább 10 percig masszírozzák, valamint fokhagymás alkohollal etetik őket, hogy az immunrendszerük is a topon legyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Serama Tanamon Farm (@serama_tanamon) által megosztott bejegyzés

A Serama csirke izmos testfelépítésű, de az atletikus póz az, ami vizuálisan is sportossá teszi. Az állat ösztönösen hátrahajtja a fejét és kidülleszti a mellkasát, miközben felemeli a lábát és rázza a szárnyait. Olyan, mintha kis termetét elriasztó külsővel kompenzálná.

A Serama tyúk versenyeztetése rendkívül népszerű Malajziában és Vietnámban. Nem a baromifi méretére fókuszálnak, hanem a pózra, a járásuk stílusára, a tollazatuk színeire.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Galaxy Rain Farm Jakarta (@galaxyrain_farm) által megosztott bejegyzés

Ezek a kis bajnokok mindent bevetnek, hogy ijesztőnek tűnjenek, de valójában egyáltalán nem agresszívak, nagyszerűen nevelhetőek a házikertben. Könnyen tarthatók, olcsó a tenyésztésük, és meglehetősen keveset is fogyasztanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eka Paksi R.B.A (@suka_serama) által megosztott bejegyzés