Ahhoz, hogy ne csak hosszú ideig, de jól is éljünk, a közeli kapcsolataink óriási jelentőséggel bírnak!

Az egészséges életmód persze fontos, hogy odafigyeljünk az evés-ivás-mozgás-pihenés egyensúlyára, de önmagában még nem garancia, hogy megelégedéssel is jár.

Ikaría szigete attól lett ismert, hogy a lakói átlagosan 10 évvel tovább élnek és az utolsó éveikben is jó egészségügyi állapotnak örvendenek a többi nyugat-európai emberhez képest. Mi a görög szigeten élők titka?

Egyrészt a könnyű mediterrán étrend, amivel sok halat és zöldséget esznek, viszont viszonylag kevés húst. Főként olívaolajjal főznek, és előszeretettel fogyasztják a gyógynövényeket is teaként. Nagyon aktívak, sokat sétálnak, kevesen dohányoznak, és nem hagyják ki a délutáni sziesztát sem.

Másrészt nagyon szoros emberi kapcsolatokat ápolnak a családjukkal, barátaikkal, de még az idegenekkel is szívélyesek. Évente több, mint 80 fesztivált tartanak, amin lelkesen vesznek részt. Ott az utcán sétálgatva mindenhol látni beszélgető, társasjátékozó, esetleg körtáncoló embereket. Mindenkinek van egy jó szava és nem felejtettek még el nevetni. Nem azért, mert nekik soha sincs semmi problémájuk, hanem, mert az élet napos oldalát keresik. Meglátják a környezetükben és egymásban azt, ami jó, ami szerethető.

Elvégzik a dolgukat, de nem hajszoltak, és mindig marad idejük egymásra, mert végső soron ez számít igazán…