Nagyi az Instagramon.

Ma már nem csak a generációs különbségek választják el a nagyszülőket az unokáktól, de hatalmas a szakadék a digitális tájékozottságban is: amíg a tizenévesek pontosan tudják, hogy mi az az Instagram vagy wi-fi, addig a nagyszülők többsége még csak körülírni sem tudja a fogalmakat.

Ez persze nem csoda, hiszen a mai hatvanasok-hetvenesek nem tudtak az internet világával az iskolában ismerkedni, és hiába lennének nyitottak és érdeklődők, ha kevés segítséget kapnak a digitális világban való eligazodáshoz.

A Magyar Telekom most induló ’LegyélTeis! MOST generációs’ programjában azt szeretnék megmutatni, hogy a digitális eszközök használatával egy új világ nyílhat ki – ebben a világban tudást szerezhetünk, tájékozódhatunk, kereshetünk, ügyeket intézhetünk.

Nem kell a gyerekeinkre, unokáinkra támaszkodnunk, hiszen az eszközök használatát magunk is elsajátíthatjuk. Így tudjuk majd intézni a banki tranzakcióinkat, megkeresni a keresztrejtvényhez a hiányzó megoldásokat, videótelefonálni az unokákkal, elolvasni a híreket, vagy akár rákeresni néhány új receptre.

A Telekom a program beindítása előtt végzett egy reprezentatív felmérést a nyugdíjasok internetezési és digitáliseszköz-használati szokásairól. Kiderült, hogy a 65 év feletti korosztály 53 százaléka használja rendszeresen a netet, 35 százalék napi szinten. Az idősek elsősorban híreket olvasnak (74 százalékuk) és e-maileznek (67 százalékuk), 26 százalékuk látogat közösségimédia-oldalakat, 14 százalékuk pedig vásárol is online.

A válaszadók egyöntetűen úgy gondolják, hogy internet nélkül nehezebb élni: 55 százalékuk teljesen, 28 százalékuk részben azonosul ezzel az állítással. Ugyanakkor mindössze a válaszadók 6 százalékának van elegendő tudása a netről. Akik egyelőre nem neteznek, azok is szeretnék képezni magukat ezen a területen, de ehhez saját bevallásuk szerint segítségre van szükségük. Kimondottan szívesen vennék, ha ezt fiataloktól kapnák meg, olyannyira, hogy még a netet jelenleg nem használók 38 százaléka is elfogadná a kamaszok támogatását, a 80 év felettiek között is 40 százalékos erre a nyitottság.

A programba 2019. novembertől tizenhárom város (Budapest, Veszprém, Várpalota, Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Szeged, Kecskemét, Pécs, Szombathely, Győr, Sárvár, Debrecen) iskoláit vonták be.

A LegyélTeis! MOST generációs kezdeményezésben részt vevő diákok közös foglalkozások során mutatják és tanítják meg nagyszüleink korosztályának azt, hogy milyen korlátlan lehetőséget jelenthet számukra is a digitalizáció, és nem utolsósorban így az érettségi előfeltételeként előírt 50 órás szociális munkát (vagy egy részét) is letudhatják. Emellett a fiatalok is tanulhatnak az idősebbektől, együttműködésük meghatározó lehet személyiségfejlődésükre. Részvételükkel fejleszthetik – a munkaerőpiacon egyre inkább értékes – kritikus gondolkodást, komplex problémamegoldást, kreativitást, valamint kommunikációs készségeket is.

A program során egy honlapon keresztül kapcsolódhatnak a felek, de a különböző nyugdíjasklubokon keresztül is jelentkezhetnek.

A 2-3 órás foglalkozásoknak általában az iskolák, de van, hogy művelődési házak, nyugdíjasklubok adnak helyet. Havonta mintegy ezer nyugdíjas képzését tervezi a Telekom.

További információ:

www.legyelteis.hu