Az okok sokfélék lehetnek. 

A tinnitus vagy fülzúgás egy nagyon kellemetlen állapot, aki ebben szenved, az minden alkalmat megragad, hogy elmulassza a folyamatos, irritáló hangot.

Nem csoda, hogy az interneten most tarol egy egyszerű módszer, amely azt ígéri, hogy megszünteti a tinnitust.

Az eredeti poszt a Redditre került fel. Eszerint a tenyerünket kell a fülünkre helyezni és közben a fejünk hátsó részén lévő puha területet ütögetni az ujjainkkal. Ez olyan rezonációt okoz, mintha a fejünk egy dob belseje lenne. 15-30 mp-ig végezve a gyakorlatot, legalább egy időre (remélhetőleg) búcsút inthetünk a fülzúgásnak.

Sokan szkeptikusak, mondván túl egyszerű a trükk ahhoz, hogy olyan gondot oldjon meg, amitől évtizedek óta szenvednek. Állítólag az egyik felhasználónak 1996-ban kezdődtek a fülzúgási panaszai, egész nap 6-8 különféle hangot hallott. Ezzel a megoldással azonban megszűnt a rémálom, ami tényleg hihetetlennek tűnik.

Bár egy netes bölcsességnek látszik, ez a fajta módszer valójában Dr. Jan Strydom egyik cikkén alapszik, aki már korábban írt arról, hogy miként lehet megszüntetni a fülzúgást. Igaz, az ő verziója egy kicsit bonyolultabb, az ujjakkal nem egyszerűen ütögetni kell a fejünk hátulját, hanem a mutatót a középsőre helyezni majd lepattintani.

Noha úgy tűnik, hogy ez a trükk sokaknak beválik, fontos megjegyezni, hogy minden fura, szokatlan, lüktető, kattogó, zúgó, sziszegő hangot először az orvosnak kell kivizsgálnia. Ha már túl vagyunk ezen a körön, de még mindig nem múlik a fülcsengésünk, akkor próbálkozhatunk az ehhez hasonló internetes technikákkal.

A tinnitus számos módon megjelenhet és szintén számos ok húzódhat a konstans fülzúgás mögött. Ez az állandósuló belső hang gyakran összefügg a hallás csökkenésével, amin akár egy hallókészülék is segíthet. Lehet azonban az állapot akár egy gyógyszer mellékhatása, neurológiai probléma, szerkezeti abnormalitás is. A kutatók próbálnak különféle megoldásokkal, kezelési lehetőségekkel előállni.

Mi az alapja annak a megoldásnak, amit Strydom javasol?

Úgy tűnik, hogy néhány esetben a fülzúgást az a feszülés okozza, ami az állkapocsban és a nyakban létrejön. A trükk azért működhet, mert bizonyos izmok gyakran megfeszülnek, például a sok számítógépezés miatt, miközben folyamatosan lehajtjuk a nyakunkat és lefele nézünk. Az ütögetésre ezek az izmok ellazulhatnak, csökkenhet a feszültség.