Védjük a vizet!

Az indiai Tamil Nadu államban a tiszta víz alapvető a mindennapi élethez. A száraz területeket az esővíz és a kutakból nyert víz öntözi, nem a folyók. A víz kiemelt jelentőségére egy sajátos projekt segítségével is ráirányították a figyelmet. Elhagyatott kutakat alakítottak át, a színes új külsejükkel pedig jobban beilleszkedtek a kutak a közösség életébe.

Az átváltozást megálmodó és végrehajtó vidékfejlesztési ügynökség 163 kutat jelölt ki. A projekt 2022 augusztusában indult és decemberben ért véget. A kutakat a helyük alapján választották ki, stratégiai szempontok szerint. A kutak olyan víztartályok mellett találhatók, ahol a túlfolyó víz a kútba kerül, újra feltöltve azt.  A bájos dizájn: a csésze csészealjjal, a kincsesláda, a becsomagolt ajándékdoboz vagy a dinnye mind óriási sikert aratott és igazodik a kút szerkezetéhez. A projekt célja volt, hogy felhívják a figyelmet a tudatosságra és a víz megőrzésére, védelmére.

A szemet gyönyörködtető külső azonban csak egy dolog, a munka legfontosabb része a kutak feltöltése volt, olyan járatokon keresztül, amelyek a környező területek vizét a kutakba vezetik. Az idők folyamán ugyanis ezek a kutak elhanyagolttá váltak, eltömődtek és szemétlerakó gödörként funkcionáltak.

A falu vezetői elmondták, hogy a gyerekek most már gyakran játszanak a kút körül és a vízforrások környéke így egyfajta gyülekezőhellyé, közösségi térré vált.