Példakép.

Nem túlzás mérföldkőnek nevezni azt a lépést, hogy a Mattel cég Barbie baba készletében az Inspiráló nők sorozat új taggal bővült. A világhírű 88 éves főemlőskutató, Jane Goodall szolgált modellként a legújabb figurához. Ezzel a kutatónő régi álma vált valóra, jó ideje szerette volna, ha ilymódon is választási lehetőséget mutathat a fiatal lányoknak.

A baba természetesen újrahasznosított műanyagból készült. Jellegzetes khaki ingben és rövidnadrágban, jegyzetfüzettel a kezében és távcsővel a nyakában áll a tudós, elmaradhatatlan társával,  David Greybeard-del. Ez a csimpánz volt az első főemlős, aki megbízott a kutatónőben, amikor a Gombe Nemzeti Parkban, Tanzániában megkezdte terepmunkáját.

Goodall kutatásait Kelet-Afrikában végezte az 1960-as években. Ott figyelte meg, hogy a csimpánzok szerszámokat használnak, vadásznak és együttérzést mutatnak egymás iránt. A visszemlékezései szerint csodálatos volt minden, de a majmok hónapokig elfutottak előle, egész addig amíg az egyikük, David Greybeard le nem győzte a félelmét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Barbie (@barbie) által megosztott bejegyzés

Goodall hangsúlyozza, hogy számára a remény cselekvést, aktivitást és nem várakozást jelent. A klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, a szegénység, a fenntarthatatlan életstílus, a szennyezés mind arra sarkall, hogy cselekedjünk. A Mattell a Jane Goodall Intézettel és a Roots and Shoots ifjúsági mozgalommal is együttműködik, hogy segítsen a gyerekek szemléletformálásában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) által megosztott bejegyzés

Kiemelt kép: Jane Goodall Institute/Handout via REUTERS