Icipici élettér.

Svédország déli részén, Småland erdeiben apró, különleges hangulatú kis házikókat találunk. Ezeket a félig földdel fedett kunyhókat akár szállásként is kibérelhetjük. A bunki tetejét fű borítja, a kabint szinte észre sem vesszük, annyira belesimul a tájba.

A házikókat svédül “backstuga”-nak nevezik, ami kb. „dombházat” jelent. Manapság már nem találjuk meg őket nagy számban, de a 17-18. században az ország legszegényebbjeinek nyújtottak menedéket.

Fotó: theworkofcastor.com

Számos backstuga-nak csak egyetlen szobája volt, és gyakran épültek a domboldalba. Három faluk így fából készült, maga a domb pedig hátsó falként szolgált. Ez a fajta építkezés elterjedt volt Svédország déli és délnyugati területein, ahol a fa drága cikknek számított.

Az itt élőket „backstugusittare”-nek hívták. Szinte kivétel nélkül mind nagyon szegények voltak,akik mások ingatlanjában éltek és általában alkalmi, napszámos munkából, kézműveskedéssel vagy adományokból tartották fenn magukat.

Néha a földbirtokos megengedte, hogy egy kis földet műveljenek, krumplit termesszenek, azonban a házikók általában növénytermesztésre alkalmatlan, terméketlen területeken álltak. A lakók nem fizettek adót, de megbecsülést sem kaptak. Ahogy az itt élők társadalmi helyzete javult, számos backstuga elhagyatottá vált. Néhányat azonban sikerült megőrizni, akad, amelyik múzeumként látogatható vagy felújítva bérelhető.

Fotó: theworkofcastor.com
Fotó: theworkofcastor.com
Fotó: theworkofcastor.com
Fotó: voiceofnature.tumblr.com