Úttörő ebek.

1960-ban két négylábú történelmet írt: elhagyva a Földet az űrben keringtek egy napig, majd egészségesen tértek vissza. Ők voltak az első élőlények, akik a világűrbe tett kiruccanást túlélték. Visszatérve ugyan sztárrá váltak, de mára mégis feledésbe merült a nevük.

Az állatokkal történő űrrepülés megelőzte azt, hogy az első ember felment a bolygók közé. A rágcsálóktól kezdve a majmokig, számos élőlényt felküldtek az űrbe, tesztelve, hogy az élő szervezet miként bírja a megváltozott körülményeket.

A szovjetek előszeretettel alkalmaztak kutyákat a célra, mivel könnyen ki tudták képzeni őket, érzelmi köteléket alakítottak ki az emberekkel és jól tűrték a bezártságot. A beszerzésük pedig nagyon egyszerű volt, leggyakrabban az utcán kóborló ebeket szedték össze. Kiválasztásuknál fontos volt, hogy ne legyenek túl nagyméretűek és 6 kg-nál kevesebbet nyomjanak, hogy beférjenek az űrkapszulába. Kizárólag nőstény kutyákkal dolgoztak és kb. egy tucatnyi négylábút képeztek ki a földkörüli repülésre. Őket alapos orvosi vizsgálatokat követően különféle teszteknek vetették alá, űrruhát kellett viselniük és folyamatosan monitorozták őket.

A kutatók úgy döntöttek, hogy párban küldik fel a kutyákat, mert úgy jobban érzik magukat és nyugodtabbak. 1960 július 28-án az első kísérlet tragédiával végződött, mivel egy felrobbant tartozék, ami megölte a fedélzeten tartózkodó két ebet, Csajkát és Lisicskát. 18 nappal később újabb kutyák kerültek sorra.

Vilna és Kaplia intelligens, gyors észjárású, szívós négylábúak voltak. Az egyik kutató javaslatára sokkal nyugatiasabban hangzó nevet kerestek neki, hogy szélesebb réteget szólítsanak meg. A nevüket Belkára és Sztrelkára változtatták. 1960. augusztus 19-én egy szürke nyúllal, 42 egérrel, két patkánnyal, legyekkel, növényekkel és gombákkal együtt kilőtték őket az űrbe.

Minden adat rendben volt, de amikor a Föld körüli pályára álltak, egyikük sem mozdult. Belka a 4. körben hányni kezdett, ami végül felébresztette őket. Nem tűntek stresszesnek, de mozogtak és ugattak. 25 óra és 17 kör elteltével visszatértek a földre sértetlenül és nemsokára újra normális üzemmódban működtek.

Fotó: U.S. National Archives and Records Administration

A kutyusok sztárrá váltak, képeslapokra, bélyegekre került a képük és TV műsorokban is feltűntek. Nem szenvedtek semmiféle hosszútávú mellékhatástól és mindketten boldog, elégedett idős kort éltek meg. Sztrelkának 6 kölyke született, az egyik kutyus Jackie Kennedy kérésére az amerikai elnöki családba került. Belka és Sztrelka kitömött teste Moszkvában, az Űrkutatási Múzeumban látható.

Fotó: Museum of Cosmonautics
Fotó: Museum of Cosmonautics