Mi csiripel, mit láttam az etetőn?

Egy kor után már sokan idegenkednek a mobiltól, pláne az okostelefonoktól, mintha azokat kizárólag felesleges dolgokra lehetne használni. Igaz ugyan, hogy az emberek többsége a közösségi oldalakat böngészi a készülékével, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne értelmes célra is alkalmazni: például ismeretek szerzésére.

Számos olyan alkalmazás (ún. applikáció) létezik, amely ingyenes és segítségével többet megtudhatunk a minket körülvevő világtól.

Így például könnyedén beazonosíthatjuk, hogy ki repült el mellettünk, a Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által kifejlesztett, Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazással.

Az alkalmazásban szinte a teljes hazai madárfauna, 367 faj megtalálható.

Ha határozni szeretnénk, akkor az Ez mi lehet? kérdéstől kell elindulnunk. A madár alakja, legjellemzőbb színe és előfordulási helye alapján tudjuk megtalálni az általunk keresett fajt.

Kép: MME
Kép: MME

További határozási segítségként meghallgathatjuk a madár hangját is, ha pedig még többet szeretnénk megtudni a madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gombbal ellátogathatunk az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára.

A találati listában a madarak gyakoriság szerint jelennek meg, továbbá az adott évszakra nem jellemző fajokat külön jelzi az alkalmazás. Az alkalmazás 157 fajos alap verziója továbbra is ingyenesen elérhető, a „haladó verzió” az MME tagjainak ingyenes és a nem tagoknak is csak jelképes 1090 Ft.

Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennünk, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és már kezdődhet is a határozás! Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik.

További információ: www.mme.hu/itt-madarhatarozo-applikacio-varva-varthalado-verzioja