Egyszerű tanács, hosszú élet.

Mindenki szeretne hosszú, egészséges életet (vagy majdnem mindenki). Az átlag életkor nagyjából 72 év, azaz hiába élhetnénk meg akár a 100 évet is, mégsem tesszük (természetesen nem mindenkinek saját választása, vannak országok, ahol a várható élettartam jóval kevesebb). Elméletben ugyan sokan tudjuk, hogy mi kell a hosszú élethez, de a gyakorlatban mégis nehéz betartani a legfontosabbakat.

Szerencsére akad, akinek megadatik a 100 gyertya (vagy még több) elfújása, és örömmel osztja meg velünk tanácsait.

Bernando LaPallo 1901-ben született, és 2015-ben hunyt el. Ő arra esküdött, hogy a hosszú élet titka az elfogyasztott ételekben rejlik. Természetesen rengetegen kérdezték arról, hogy mit tanácsol és ő a régi mondással jött: „az vagy, amit megeszel”.

Fotó: Ekayani Chamberlin / Blogspot

Minden nap sok zöldséget és gyümölcsöt evett, azonban volt 5 étel, amit kulcsfontosságúnak tartott. Nézzük, melyek azok!

A fűszerek királynője: a fahéj

A fahéj nem csupán egy finom fűszer, de gyógyhatásáról is ismert (vagy legalábbis, gyógyhatást tulajdonítanak neki).

Aminek nem lehet ellenállni: a csokoládé

Nem kell sokáig győzködni minket, hogy a csoki jó és egészséges. Mindent elhiszünk! Azt is, hogy csökkenti a koleszterolszintet, lassítja a szellemi hanyatlást, és segít a stressz leküzdésében.

Természetes gyógyszer: a fokhagyma

A fokhagyma igazi joker, nagy kincs a téli meghűléses időszakban, de jó hatásúnak tartják a szívbetegségek kockázatának csökkentésében és a demencia kialakulásának megelőzésében is.

Mindenre hatásos: a méz

Aligha létezik csodálatosabb a méhek termékénél, fogyasszunk belőle rendszeresen! Már 5000 éve esszük egyfajta gyógyszerként, ismert antioxidáns, antiszeptikus, antibakteriális tulajdonságairól.

Az élet olaja: olívaolaj

A szakértők szerint az extra szűz olívaolaj nagy kincs! Gazdag az egészséges, telítetlen zsírsavakban, amelyek mind az agynak, mind a szívnek jót tesznek. Antioxidáns hatású, kedvezően hat a kognitív funkciókra, és a tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kialakulásnak esélyét is csökkenti a rendszeres olívaolaj fogyasztás.

Bernando LaPallo egyébként azt állította, hogy életében egyetlen napot sem volt beteg. A már említett táplálkozás mellett édesapja tanácsát követte. A papa azt tanácsolta, hogy ne egyen rendszeresen vörös húsokat, és hogy tartsa magát távol a hot-dogtól, sült krumplitól és hasonlóktól is.

Fotó: BernandoLaPallo / Twitter

Ennél persze többet is tett a férfi az egészségéért: reggeli séták, sakkozás, keresztrejtvényfejtés szerepeltek a napjában a szellemi „szinten tartás” miatt. Így maradt aktív és tisztafejű. Lehet benne valami!

Forrás: brightside.me