Az otthon melege.

1923 augusztusában Bobbie, a collie kölyök, egy országot átszelő vakáción vett részt a gazdáival. Otthonukból, Silvertonból (Oregon állam) indultak és Wolcottig mentek (Indiana állam), ahol meglátogatták néhány rokonukat. Miközben egy benzinkúton tankoltak Wolcottnál, néhány kóbor kutya megkergette Bobbie-t. A Braizer család hiába várt arra, hogy a négylábú visszatérjen. Az újságban hirdetést adtak fel, keresték-kutatták vártak egy hetet, majd szomorúan hazaindultak.

A legnagyobb meglepetésükre azonban Bobbie hazatért. 6 hónappal a fájdalmas elválás után, 1924. februárjában koszosan és fáradtan, lekopott körmökkel megérkezett. Hihetetlennek tűnt, hogy a 2 éves kölyök 4100 kilométert kutyagolt.

Fotó: Rick Obst/Flickr

A történet hamarosan bejárta a sajtót, a Braizer családot elárasztották a rajongó levelek, amelyekből jó néhányat egyenesen Bobbie-nak címeztek. Sokan állították, hogy látták a kutyust útközben, felismerik a megkülönböztető jegyeiről.

Kép: imfreakinawesome.com

A hatóságok először szkeptikusak voltak, nem akarták a történetet elhinni. Miután beszéltek olyanokkal, akik etették a kutyát vagy menedéket nyújtottak neki, lassan bizonyossá vált, hogy az eb valóban ilyen hosszú utat tett meg a hideg folyókon és a sivatagon keresztül. Sőt, sikerült egész részletesen rekonstruálni a nagy utazást. A família minden este egy benzinkúton hagyta az autót, a kutya pedig így tudta a nyomokat követni.

Bobbie the Wonder Dog, Silverton

Bobbie the Wonder Dog, Silverton

A boldog egymásra találást követően Bobbie igazi sztár lett. Mozifilmekben és műsorokban szerepelt, különféle kitüntetéseket, ajándékokat kapott.

Bobbie the Wonder Dog, Silverton

Bobbie végül 1927-ben szenderült jobblétre. A korai halálában vélhetően szerepet játszott a megfeszített, kimerítő utazása is.

Kiemelt kép: Offbeat Oregon