A fehér bot alternatívája.

Egy osztrák cég, a Tec-Innovation a Grazi Műszaki Egyetemmel együttműködve rendkívül hasznos készüléket fejlesztett ki a vakok és gyengénlátók számára. A cipőkre tehető okoseszközben ideghálózatokon modellezett, korszerű, mélytanulási algoritmusok elemzik az érzékelők által szolgáltatott információkat, hogy megállapítsák, a z útvonal szabad-e vagy akadályokkal terhelt, lehet-e rajta biztonságos haladni.

Az InnoMake nevű eszköz a fehér pálca kiváltója lehet. A jelenleg elérhető modell szenzorokkal segíti az érzékelést és okostelefonhoz kapcsolódva figyelmeztet az akadályokra. Nem pusztán jelzi, ha tereptárgy kerül az utunkba, de az akadály típusát is beazonosítja. Nem mindegy ugyanis, hogy fal, lépcső vagy éppen egy jármű van előttünk.

A cipő orrára helyezhető ultrahangos érzékelők a 4 méteren belül fellelhető akadályokat mutatják. A lábbeli viselőjét figyelmeztetik vibrálással, vagy/és akusztikus jelzésekkel is.

A készülék kényelmesen rátehető a lábbelire, vízhatlan, portaszító. Akkumulátorral működik, amely akár egy hétig is kitart és 3 óra alatt újratölthető. A hatótávolságot max. 4 méterre lehet növelni és beállítható szüneteltetés is, például amikor leülünk.

Auch in einer Pandemie schaffen wir es, unsere Produkte auszuliefern. VIDEBIS hat bereits ihre erste Bestellung 2021…

Közzétette: Tec-Innovation – 2021. január 25., hétfő

A InnoMake cipőre szerelhető készülék jelenlegi verziója online rendelhető páronként mintegy 1 145 000 Ft-nak megfelelő összegért.

A vállalat eközben egy még újabb terméken dolgozik, amely már kamera és mesterséges intelligencia segítségével az akadályok természetét is jelezné. Emellett egy navigációs térképbe is szeretnék összegyűjteni a már meglévő adatokat, hogy azt minden rászoruló használhassa.

Kiemelt kép: Tec-Innovation